24 mai 2023, 15:00 Personalități views 2948
Laureat al premiului Nobel, cu rădăcini din Moldova, va reveni ”acasă”
24 mai 2023, 15:00 Personalități views 2948

Laureat al premiului Nobel, cu rădăcini din Moldova, va reveni ”acasă”

Laureatul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din anul 2013, cu rădăcini din Republica Moldova, intenționează să revină la baștina strămoșilor săi.

Biologul american Randy W. Schekman, a căruit străbunei au locuit în satul Lipcani, din raionul Briceni, va deveni primul membru al familiei sale care revine în țara de baștină, după o sută de ani. Savantul a oferit mai multe detalii despre istoria familiei sale în cadrul unui interviu cu Denis Roșca, autorul „The Great Encyclopedia of Bessarabian Jews”.

Străbuneii de pe linia mamei lui Randy W. Schekman s-ar fi mutat în satul Lipcani după ce au venit din Ucraina. Deși nu cunoaște ce i-a motivat pe strămoșii săi să vină în Republica Moldova, laureatul își amintește că aceștia au murit la începutul anilor 1920 și au fost îngropați în cimitirul evreiesc din Lipcani.

„Bunicul meu era croitor în armata română la acea vreme. În 1927, el și bunica au participat la o „loterie” pentru a emigra din Republica Moldova și au avut marele noroc să plece. Din păcate, au emigrat în Germania. Cred că au conștientizat că a fost o mare greșeală. Cumva, au reușit să scape și au ajuns pe o barcă care venea în America”, povestește savantul american.

După ce familia s-a stabilit în statul american Minnesota, din cauza multiplelor greutăți, bunica laureatului a început să sufere de depresie. La scurt timp, femeia s-a îmbolnvit de tuberculoză și a fost nevoită să se interneze într-o clinică, unde primea îngrijiri medicale. Între timp, fiicele ei – adică mama și mătușa lui Randy W. Schekman, au locuit la orfelinat.

Până la 10 ani, Randy a locuit cu familia sa în orașul Minneapolis, din Minnesota, după care s-au mutat în California. Potrivit lui, în copilărie, viața familiei sale era concentrată în jurul bunicilor din Lipcani.

La aproape o sută de ani distanță de când strămoșii săi au plecat din Europa, ca să-și salveze viața, Randy W. Schekman este pregătit să revină la baștină și să găsească mormintele străbuneilor săi.

„Sper că anul viitor voi face o călătorie la Lipcani. Voi fi primul membru al familiei mele care revine în acel sat, după o sută de ani. Nimeni nu s-a întors vreodată”, a conchis Schekman.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Premiul Nobel , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1645 locuitori

Chipeşca este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Chipeşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 25 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1645 de oameni. Menționat documentar în 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.