24 mai 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 2664
Maia Sandu, despre statutul Transnistriei după aderarea Moldovei la UE
24 mai 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 2664

Maia Sandu, despre statutul Transnistriei după aderarea Moldovei la UE

Chișinăul lucrează și este dedicat unei soluționări pașnice a chestiunii transnistrene.

„Cu cît ne apropiem mai mult de UE, cu atît vom vedea un interes mai mare din partea cetățenilor moldoveni de pe malul stîng pentru reunificare”, spune președinta Maia Sandu, fiind întrebată care va fi statutul Transnistriei după semnarea negocierilor sau după aderarea R. Moldova la UE, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„Regiunea Transnistria beneficiază de regimul de liberă circulație, ca restul țării. Am văzut rezultate, am văzut rezultate pentru toată țara, pentru că astăzi două treimi din exporturile moldovenești merg spre țările UE, iar dacă vorbim despre regiunea Transnistria, jumătate din exporturile din această regiune merg către UE. Astăzi jumătate din cetățenii din regiunea Transnistria care lucrează în străinătate lucrează în țări ale UE. Este o schimbare semnificativă față de situația de acum 10 ani, cînd toate exporturile din acea regiune mergeau către Rusia, cînd toți cei care își căutau de muncă mergeau în Rusia. Cu cît va fi mai bună situația de pe malul drept, cu atît mai repede vom putea crește nivelul de viață, cu cît ne creștem mai mult nivelul de siguranță, cu atît va fi mai mare interesul de pe malul stîng al Nistrului de reunire a țării. Lucrăm în acest sens, sîntem dedicați unei soluționări pașnice a chestiunii transnistrene. Cu cît ne apropiem mai mult de UE, cu atît vom vedea un interes mai mare din partea cetățenilor moldoveni de pe malul stîng pentru reunificare”, a spus Sandu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , Transnistria , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1932 locuitori

Iurceni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iurceni și Mîrzoaia. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1932 de oameni. Satul Iurceni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.