Mergi spre compartimentul: Noi, moldovenii
27 martie 2023, 15:30 Noi, moldovenii views 67042
10 motive pentru a te mîndri că ești moldovean
27 martie 2023, 15:30 Noi, moldovenii views 67042

10 motive pentru a te mîndri că ești moldovean

Vorbim așa des despre țara noastră și în cuvinte fiecare pare a fi un patriot devotat, însă în realitate oamenii sînt gata să plece peste hotare cu prima ocazie.

Uităm că avem cu ce ne mîndri, am uitat ce avem noi mai bun și pentru ce e nevoie să luptăm mai departe. Am uitat specificul unui pămînt bogat, cu oameni diferiți, cu oameni care din nimic au ridicat o altă treaptă, pe care noi ar trebui s-o nivelăm și să mai ridicam una.

1. Mîndrește-te că ești moldovean prin simplul fapt că asta ești 

Un cetățean bun își iubește patria, indiferent unde nu ar pleca, îi tremură inima ascultîndu-și imnul țării, și nu contează cît e țara de săracă, contează că doar un loc pe hartă o să-l poți numi ,,acasă”!

2. Mîndrește-te că ești moldovean pentru oamenii deosebiți din țara ta 

Da! Mîndrește-te cu șoferii deosebiți care parchează ca pentru două locuri de parcare, sau nu parchează în loc regulamentar. Mîndrește-te cu clasa politică! Da, a fost o glumă! Avem oameni frumoși în țara noastră, ospitalieri, oameni simpli de la țară. Avem oameni și în afara țării și chiar de sînt peste hotare, ei cu glas tare spunînd că “vin din Moldova.” E o mîndrie pînă în cer, să muți munții din loc provenind dintr-o țară mică, dar frumoasă ca Moldova!

3. Mîndrește-te că ești moldovean pentru ușurința de-a învăța limbi noi 

Cred că fiecare dintre noi de mic copil știa și moldoveneasca, și rusa. Așa cum sîntem un popor amestecat, șansele noastrea de a studia o limbă nouă la perfecție sînt mai mari.

4. Mîndrește-te că ești moldovean pentru că ai iarnă, vară, toamnă și primăvară! 

Motiv simplu și banal, dar cîtă bucurie. Sînt copii care nu au văzut zăpadă, iar frunzele îngălbenite ar fi ceva extraordinar pentru ei. Datorită climei noastre avem cele mai frumoase toamne! Poate veri prea calde, dar iernile sînt magice!

5. Mîndrește-te că ești moldovean pentru că ai cel mai rapid internet 

În Moldova, internetul se numără printre cele mai rapide din lume. Astfel, putem descărca orice de pe internet și putem privi filme, emisiuni și multe altele – gratis!

6. Mîndrește-te că ești moldovean pentru că ești ciudat 

Tu bei pînă și ultima înghițitură de bere, doar pentru că ai plătit-o. La întrebarea ,,unde pleci?”, răspunzi ,,acuș vin” .Ai cunoscuți în Italia, iar fiecare din noi, personal, știe pe nume un șofer de maxi-taxi.

7. Mîndrește-te că ești moldovean pentru mîncarea, băutura și dulciurile bune care sînt în țara noastră 

,,Bucuria” ne bucură pe noi, dar și pe toți oaspeții din țara noastra. Nu știu dacă sînt oameni cărora nu le-ar fi plăcut dulciurile noastre. Mămăliga încă uimește orice oaspete în casa unui moldovean, iar vinurile noastre sînt cunoscute în toată lumea.

8. Mîdrește-te că ești moldovean pentru că ai o țară bogată în tradiții, care încă se respectă pînă în ziua de azi 

Dacă ne pierdem printre micile sătucuri din țară, în bucătăria fiecărei bunicuțe o să găsim un cuptor, în care, de sărbători se coc cei mai buni cozonaci, de Paști se coace pasca și multe alte copturi, fară de care un moldovean nu s-ar mai putea numi moldovean.

9. Mîndrește-te că ești moldovean pentru una dintre cele mai bogate literaturi din lume 

Avem cele mai multe genuri literare. Avem unii dintre cei mai vestiți poeți și scriitori. Trebuie să slăvim și să vorbim cu mîndrie limba romînă.

10. Mîndrește-te că ești moldovean pentru că țara ta te-a obișnuit de mic cu greul 

Nu ai avut tot ce ai vrut de mic. Ai avut doar o țară săracă, o instițutie de învățămînt la care mereu lipsea ceva și posibilitățile tale care erau la minim. Acest lucru te-a călit. Dorința de-a fi mai bun, de-a face ceva mai bun – asta ne-a făcut să supravețuim de-a lungul timpului.

Moldovenii ştiu să critice, să arunce vina pe stat că nu le este măturat în faţa porţii. Şi nu poţi să schimbi modul de a gîndi, oricîte puteri nu ai încerca să depui. Fiindcă, moldovenii mai au şi rezistenţă la schimbare şi simţul homeostaziei. Mîndrește-te cu ceea ce ești, cu sîngele ce îți curge în vene, pentru că patria ta, nu e doar un teritoriu. Patria ta sînt poienele prin care fugeai cînd erai copil, ceaiul mamei din buruienele strînse toamna și biscuții bunicii făcuți în cuptor.

Sursa: yupi.md

Cuvinte cheie:

nationalitate , moldovenii

Comentarii

 (3)
  • #5 Benef2 Răspunde Citează selecţia
    Iaca eu stiu vreo 6-7 milioane de moldoveni care stiu doar moldoveneste si deloc rusa ... doar ca ii spunem limba romana in loc de limba moldoveneasca .... Nu stiu cati din R.Moldova realizeaza asta ... ca sunt mult mai multi moldoveni in Romania decat in cetanenii din R.Moldova ... si nici unul nu stie rusa!
  • #4 SaFr Răspunde Citează selecţia
    Наши вина реально одни из лучших в мире - просто мало кто из наших соотечественников пробовал лучшие коллекционные сорта. Проблема только с экспортом: Франция, Италия, Испания и Греция занимаются протекционизмом и жёстко держат мировые рынки. Если Молдова войдёт в ЕС, эту ситуацию можно будет исправить (а России наши вина не нужны - они всё равно водяру предпочитают).
  • #1 Vitalii Răspunde Citează selecţia
    a eseo u nas samie krasivie devushki!!!..
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4996 locuitori

Coşniţa este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pohrebea și Coşniţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4996 de oameni. Satul Coşniţa a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.