Mergi spre compartimentul: Noi, moldovenii
13 decembrie 2017, 17:45 Despre limba moldovenească views 16684
Majoritatea cetăţenilor Moldovei susţin limba moldovenească
13 decembrie 2017, 17:45 Despre limba moldovenească views 16684

Majoritatea cetăţenilor Moldovei susţin limba moldovenească

72 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră că limba de stat a Republicii Moldova trebuie să se numească oficial – moldovenească. Cel puţin asta arată cele mai recent sondaj de opinie realizat de către compania sociologică Fondul Opiniei Publice (FOP) la solicitarea ziarului Timpul.

Potrivit datelor studiului sociologic, 23 la sută dintre respondenți consideră limba de stat a Republicii Moldova trebuie să fie limba română, 4% consideră că limba de stat trebuie să se numească altfel decât română sau moldovenească, în timp ce 1% au declarat că nu știu.

În context, potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, contra ar vota 62,8%, în timp ce pentru Unire ar vota 22,2% dintre respondenți. Între timp, 7,8% respondenți au declarat că nu s-au decis, iar 5,9% că nu ar participa la vot.

Totodată, 45,1% dintre respondenți au declarat că în cazul unui referendum ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică, iar 41,1% pentru Uniunea Europeană. În același timp, cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, 69,8 la sută dintre respondenți au declarat că ar vota contra, în timp ce pentru și-au manifestat susținerea - 20,2%.

În aceeași ordine de iedei, 54 la sută dintre participanții la sondaj au declarat că în acest moment opțiunea Republicii Moldova trebuie să fie mai aproape de Rusia, în timp ce 46% consideră că trebuie să fie mai aproape de Occident și de Europa.

Menționăm că, colectarea datelor s-a efectuat în perioada 7 – 29 octombrie 2017, pe un eşantion de 4517 persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maxima de eşantionare fiind de ± 1,5%.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1439
Populația:
1012 locuitori

Ohrincea este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Criuleni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1012 locuitori. Satul Ohrincea a fost menționat documentar în anul 1439.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.