Mergi spre compartimentul: Istoria
27 noiembrie 2013, 10:49 Istoria views 7732
27 noiembrie 2013, 10:49 Istoria views 7732

Budismul, datat pentru prima oară de arheologi


Foto: agerpres.ro

Săpăturile realizate sub templul Maya Devi de la Lumbini (vest) au scos la lumină vestigiile unei structuri de lemn, „care a putut fi datată ştiinţific din secolul al VI-lea î.e.n.", a anunţat luni arheologul Robin Coningham de la Universitatea britanică Durham.

Această 'descoperire majoră' aduce 'elemente noi într-o dezbatere foarte veche' cu privire la viaţa lui Buddha, a adăugat responsabilul într-o conferinţă de presă prin telefon, organizată de National Geographic Society, potrivit agenţiei de presă franceze.

Viaţa lui Buddha este cunoscută doar prin tradiţie orală sau texte posterioare vieţii sale, care îi datează naşterea în secolul al VI-lea sau al IV-lea î.e.n.

Pînă acum, cele mai vechi structuri budiste din Lumbini datau din secolul al III-lea î.e.n., din vremea împăratului Asoka, care a răspîndit budismul din Afganistanul de azi pînă în Bangladesh.

'Continuitatea directă pe care o ilustrează vestigiile de la Lumbini reflectă dezvoltarea budismului, care a început ca un cult local, apoi s-a răspîndit în lume', afirmă cercetătorii.

Situl de la Lumbini, aproape de graniţa de nord a Indiei, este înscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO şi este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale budismului, frecventat de un milion de persoane pe an.

Directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a indicat într-un comunicat că organizaţia este „mîndră să fie asociată cu această descoperire importantă a unuia dintre cele mai sacre locuri ale uneia dintre cele mai vechi religii din lume".

Religia budistă numără circa 500 de milioane de adepţi în întreaga lume.

Sursa: agerpres.ro

Cuvinte cheie:

religie , istoria , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
342 locuitori

Vladimirovca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de circa 0.88 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Vladimirovca datează din anul 1880.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.