Mergi spre compartimentul: Istoria
27 august 2023, 15:00 Istoria views 75796
Cum ar putea deveni din nou Moldova (Video)
27 august 2023, 15:00 Istoria views 75796

Cum ar putea deveni din nou Moldova (Video)

Propunem atenției dvs. un promo-spot despre Moldova, filmat la Studioul Cinematografic "Kievnaucifilm". Documentarul a fost filmat în anii 70-e ai secolului trecut. Este intitulat: "Să cunoaștem Uniunea Sovietică. Republica strugurilor − Moldova".

Filmul abundă de vederile și peisajele încîntătoare ale republicii: cîmpuri vaste și vii, livezi și țarine. Imaginea este însoțită de vocea crainicului:

"Plaiul căldurii și soarelui, un pămînt fertil, generos. Principalele culturi agricole: grîul de iarnă și porumbul. Conform randamentului recoltei de cereale republica se situează pe primul loc în țară!"

"Toate fabricile de tutun din Uniunea Sovietică lucrează cu tutunul din Moldova"

"Fructele și legumele din Moldova sînt o materie primă perfectă pentru industria conservelor. Moldova trimite darurile generoase ale pămîntului său în toate colțurile Uniunii Sovietice!"

"Moldova e republica industriei moderne dezvoltate. Tractoarele din Moldova lucrează astăzi pe cîmpurile Ucrainei, Belarusului și multor țări străine".

"Microaparatele moldovenești au primit medalia de aur la Tîrgul Internațional de la Leipzig".

"Moldova produce frigidere, pompe electrice și multe altele. Produsele sale sînt exportate în străinătate".

"Moldova este numita republică-grădină. Cireșe, vișine, prune, caise, piersici, pere, mai mult de patruzeci de soiuri de mere".

"Livada gigantică "În Memoria lui Ilici" se întinde pe 6 mii de hectare. Aici sînt mai mult de 4 milioane de copaci. Cîte un copac pentru fiecare locuitor al Moldovei".

"Întreaga țară este aprovizionată cu mere din Moldova".

"Moldova, care nu e foarte mare ca teritoriu, ocupă primul loc la producția strugurilor. Profitul de pe fiecare hectar de viță de vie e de 1500 de ruble pe an".

"Moldova e meleagul oamenilor harnici si veseli!".

Cuvinte cheie:

Moldova , film , producere

Comentarii

 (1)
  • #1 Vasea Răspunde Citează selecţia
    O, da - film propagandistic sovietic. Despre pesticidele folosite pentru "urojai" si multe alte lucruri negative nu vorbeste nimeni in aceste filme. E adevarat - moldovenii sunt muncitori dar nu au parte de conducatori adecvati. Unii ne fura altii ca Dodon viseaza sa ne vanda rusilor.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1988
Populația:
539 locuitori

Văduleni este un sat din cadrul comunei Budeşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 20 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 539 de oameni. Satul Văduleni a fost înființat în anul 1988.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.