Mergi spre compartimentul: Istoria
27 ianuarie 2023, 14:30 Istoria views 27031
27 ianuarie 2023, 14:30 Istoria views 27031

Petru I Muşat – un domnitor glorios al Moldovei

La 27 ianuarie 1388 Petru I Muşat al Moldovei acordă regelui Poloniei Wladislaw al II-lea Jagello un împrumut de 4000 de ruble de argint pe termen de trei ani, primind în schimb, ca amanet, oraşul Halici şi ținutul vecin al Pocuţiei, care puteau fi ocupate de domnul Moldovei în caz de nerespectare a termenului de restituire a banilor.

Acest ținut al Pocuției a fost de nenumărate ori măr al discordiei între Moldova și Polonia în secolele următoare. După calculele recente, împrumutul acordat de  Petru I echivalează cu 538 kg de argint fin sau 52 kg de aur fin.

În perioada domniei lui Petru I Muşat (1374-1391) Moldova devine un participant activ al relaţiilor internaţionale în sud-estul Europei Centrale. Din acea perioadă a ajuns pînă la noi prima gramotă emisă de cancelaria Moldovei la 1 mai 1384, în care domnitorul se numea „Petrus waiwoda dei gratia dux Terre Moldaviae” (Petru voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldovei). Documentul confirmă existenţa în Moldova a vămilor, a căilor de comerţ, a locurilor de depozitare a mărfurilor „în tîrgul nostru Siret”. Din perioada lui Petru Muşat avem primele dovezi, că actele cancelariei de stat se întăreau cu pecete domnească. Prima pecete (păstrată) a Moldovei se referă la omagiul de vasalitate al lui Petru I Muşat depus regelui Poloniei Vladislav la 6.05.1387. Pe revers este gravat capul de zimbru en face cu o stea cu cinci colţuri între coarne, în dreapta un soare, în stînga  ̶ secera lunii. Aceasta este de la începuturi stema Moldovei, pe care o vedem şi pe primele monede  ̶  groşi moldoveneşti  ̶  bătute, după cum ne spune legenda de pe ele, de „Petri woiwodi Moldaviensis”.

Emiterea monedei, afirmarea sistemului monetar constituie un moment crucial nu numai în istoria economică, dar şi în cea politică a ţării, ca o dovadă a unei trepte, oricum, avansate de dezvoltare social-economică şi politică a statului, indiciu al întăririi suveranităţii lui. Recunoscînd în 1387 suzeranitatea regelui polon Vladislav Iagello, Moldova se include în sistemul de alianţe polono-lituaniene. Aceasta a predeterminat pe secole înainte vectorul orientării externe a Moldovei, potolind pretenţiile expansioniste ale ungurilor, afirmînd calea aparte în istoria ţării.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (1)
  • #3 natalia Răspunde Citează selecţia
    De unde ati mai  luat ca Petru musat imprumuta Poloniei ruble?????? De alte unitati monetare nu ati mai auzit????? Nu difuzati aberatii!!!! Este vorba de de lingouri de argint, folosite si de Hoarda de Aur, numiti "somi"!!!!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
646 locuitori

Marienfeld este un sat din cadrul comunei Ialpujeni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 646 de oameni.Satul Marienfeld a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.