Mergi spre compartimentul: Istoria
04 septembrie 2023, 11:30 Istoria views 88499
Dragoş – întemeietorul Moldovei?
04 septembrie 2023, 11:30 Istoria views 88499

Dragoş – întemeietorul Moldovei?

Cu titlu de voievod Dragoş (1352 – 1354) а fost înveşnicit de prima istorie scrisă a Moldovei Letopiseţul (zis odinioară „de la Bistriţa”), de cînd cu voia lui Dumnezeu s-a început Ţara Moldovei 1359 – 1507. De aici aflăm, că „În anul 1359 a venit Dragoş voievod din Ţara Ungurească, din Maramureş, după un bour, la vînătoare, şi a domnit 2 ani”.

Desigur, orice legendă are un sîmbure de adevăr. Se pare însă că în acest caz, aura legendară a diluat puternic elementul real. Mai mulţi cercetători corelează apariţia lui Dragoş la răsărit de Carpaţi cu campaniile lui Andrei Dragfi la sud-est de curbura Carpaţilor, împotriva tătarilor, din 1345, 1347. Nu puţini autori consideră, că Dragoş într-adevăr a fost voievod, dar unguresc. Dînsul ar fi fost căpetenie a unei „mărci” – zonă – forpost unguresc la răsărit de Carpaţi în calea tătarilor.

Împletindu-se armonios cu faptele reale, legenda ne spune că domnia lui Dragoş a început în perioada, cînd la tronul Ungariei se afla Ludovic de Anjou (1342-1382) şi a durat 2 ani. Plecînd la Domnul, pe Dragoş l-au îngropat în bisericuţa Volovăţ/Boureni construită de dînsul în ţinutul Dorohoi.

Legendele istorice, sursele narative care ni-l prezintă pe Dragoş drept unicul organizator al „întemeierii” Moldovei nu corespund izvoarelor de epocă. Mai întemeiată este concepţia, acceptată de toţi acei, care au cercetat istoria afirmării Statului Moldovenesc de sine stătător, potrivit căreia, campaniile militare contra moldovenilor la care a participat Dragoş au fost iniţiate de Ludovic de Anjou, Dragoş fiind doar un instrument al curţii maghiare.

Dragoş, ca şi urmaşii săi, servea interesele politice ale Ungariei. Maghiarii nici pe departe nu năzuiau să întemeieze un stat moldovenesc unitar şi independent pe calea unirii cnezatelor şi voievodatelor moldoveneşti din acea vreme, aşa cum a procedat Bogdan I.

Cuvinte cheie:

domnitori , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1662
Populația:
1295 locuitori

Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.