Mergi spre compartimentul: Istoria
02 aprilie 2023, 13:00 Istoria views 39287
02 aprilie 2023, 13:00 Istoria views 39287

312 ani de la semnarea Tratatului de la Luțk

Astăzi se împlinesc 312 ani de la semnarea Tratatului de la Luţk încheiat între Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei şi Petru cel Mare, ţarul Rusiei. Acest tratat a fost încheiat în vederea luptei comune împotriva Imperiului Otoman.

Tratatul de la Luţk cuprinde 17 articole. În primul articol se stipula că ţarul ia “sub oblăduire” pe domn şi întreg poporul ţării. După scuturarea stăpînirii otomane, Moldova va înceta să plătească tribut şi alte dări Porţii, se restabileau hotarele vechi ale Ţării Moldovei de pînă la instaurarea dominaţiei otomane. În continuare se arăta că Moldova urma să treacă sub protectoratul Rusiei, care garanta integritatea teritorială a principatului şi se obliga să nu se amestece în treburile lui interne. Scaunul domnesc era rezervat dinastiei Cantemireştilor, acţiune prin care Moldova trebuia să devină o monarhie absolută şi ereditară. Prin Tratatul de la Luţk Dimitrie Cantemir urmărea obţinerea independenţei şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Tratatul n-a fost tradus în viaţă, deoarece campania de la Prut, care a urmat în vara anului 1711, nu s-a încununat de succes.

Cantemir s-a refugiat în Rusia, unde a fost numit consilier al lui Petru I.

Comentarii

 (2)
  • #3 vvs Răspunde Citează selecţia
    Tratatul lutk trebuie respectat.Nimeni nu-l poate neglija,sau schimba ceva-daca respecta semnatura lui Petr cel mare.
  • #1 CalinRomania Răspunde Citează selecţia
     Bietul svant si Domnitor Dimitrie Cantemir !!! Sa fi stiut el cat de mult respecta rusii integritatea Moldovei !!! Si mai ales cat nu s-au amestecat in treburile interne ale Moldovei !!! Sute de mii de moldoveni deportati in Siberia,Mii de moldoveni omorati, limba oficiala rusa , guvernator rus numit de Moscova ! Intr-adevar au respectat si respecta mult rusii Tratatul de la Lutk !!!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1495
Populația:
10196 locuitori
Logo

Rezina este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rezina. Amplasat în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Rezina se află la o distanţă de 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituie 10196 locuitori. Localitatea Rezina este atestată documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.