Mergi spre compartimentul: Istoria
13 noiembrie 2023, 11:30 Istoria views 22372
429 ani de la Bătălia de la Iaşi
13 noiembrie 2023, 11:30 Istoria views 22372

429 ani de la Bătălia de la Iaşi

Astăzi, 13 noiembrie se împlinesc 429 ani de la răscoala antiotomană de la Iaşi care s-a declanșat la 13 noiembrie 1594 prin uciderea negustorilor şi gărzilor otomane din porunca domnului Moldovei, Aron Tiranul (1591 – 1595).

Conducătorii Transilvaniei, Moldovei și Valahiei au trecut de partea Ligii Creştine (alianţă antiotomană coordonată de Imperiul Habsburgic) şi au hotărît declanşarea comună şi simultană a răscoalei împotriva stăpînirii otomane.

În aceeaşi zi în care Mihai Viteazul, domnul Valahiei, ucide creditorii şi oştenii otomani la Bucureşti, la Iaşi, Aron Tiranul dispune decapitarea ceauşului care-i adusese vestea mazilirii de către sultan şi uciderea creditorilor şi negustorilor otomani prezenţi în capitală şi în restul Moldovei. Imediat, porunceşte ridicarea ţării şi cere ajutor de la cazaci în lupta antiotomană, aducîndu-le la cunoştinţă că a trecut în tabăra creştină.

Oastea moldoveană (14 000 de oameni), pusă sub comanda hatmanului Ştefan Răzvan, ajutată de cazaci, porneşte ofensiva împotriva garnizoanelor otomane din cetăţile Tighina (Bender), Chilia, Cetatea Albă şi Ismail şi, prin incursiuni în nordul Dobrogei, ajunge pînă la Marea Neagră.

Sultanul considerîndu-l pe Aron vodă trădător, îl înlocuiește cu Alexandru cel Rău.

Cuvinte cheie:

batalia , domnitori , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1612
Populația:
88 locuitori

Odobeşti este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Nisporeni și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 88 de oameni. Satul Odobeşti a fost menționat documentar în anul 1612.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.