Mergi spre compartimentul: Istoria
27 iulie 2020, 14:00 Istoria views 5240
Elena Voloșanca și paginile necunoscute din istoria Moldovei. Partea a V-a
27 iulie 2020, 14:00 Istoria views 5240

Elena Voloșanca și paginile necunoscute din istoria Moldovei. Partea a V-a

Pe om îl determină timpul în care i-a fost dat să se nască, țara și plaiul pe care i-a fost dat să crească și personalitatea lui, totalitatea viziunilor, ideilor și a impulsurilor volitive spirituale ale lui.

Pentru a stabili aceste puncte semnificative din viața eroinei populare a Moldovei, principesei moldovene Elena lui Ștefan, devenită Mare Ducesă de Tver și prințesă de Moscova, soția prințului Ivan cel Tînăr, să încercăm a înțelege acel tezaur spiritual, totalitatea ideilor care au format lumea ei interioară.

Toate acestea ne vor permite apoi să determinăm totalitatea viziunilor ducesei Elena, diferite de viziunile elitei îndepărtatei Moscovia. Ce anume a permis, pe de o parte, elitei patriarhale a preoțimii moscovite să o condamne ca pe o apărătoare a ereziei, iar de pe alta – ce l-a făcut pe poporul rus din îndepărtata Moscovie să o mitologizeze și să o păstreze în memoria poporului ca pe o eroină sacră, o conducătoare înțeleaptă, ca pe o apărătoare a drepturilor celor defavorizați, adică, ca pe un personaj istoric, care în folclor, în poveștile și legendele medievale a devenit bastion al credinței adevărate, a cunoașterii adevărate, a înțelegerii adevărate a binelui.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

istoria , Elena Voloșanca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1625
Populația:
1462 locuitori

Pogănești este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pogănești și Marchet. Localitatea se află la distanța de 58 km de orașul Hîncești și la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1462 de locuitori. Satul Pogănești a fost menționat documentar în anul 1625.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.