Mergi spre compartimentul: Istoria
16 martie 2021, 11:00 Istoria views 2821
O nouă descoperire în Egipt: vestigii ale unor aşezări creştine din secolul al V-lea
16 martie 2021, 11:00 Istoria views 2821

O nouă descoperire în Egipt: vestigii ale unor aşezări creştine din secolul al V-lea

Vestigii ale unor clădiri creştine din antichitatea tîrzie au fost descoperite în Deşertul de Vest din Egipt, într-o misiune arheologică franco-norvegiană. Vestigiile stau drept mărturie a unei vieţi monahale în regiune în secolul al V-lea, după cum anunţat sîmbătă ministerul egiptean al Antichităţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Misiunea franco-norvegiană a descoperit în timpul celei de-a treia campanii de săpături în situl Tell Ganoub Kasr al-Agouz, în oaza al-Bahariya, mai multe clădiri construite în bazalt, sculptate în piatră şi cărămidă", potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Agerpres şi preluat de Digi24. Clădirile corespund „celor şase sectoare care adăpostesc rămăşiţele a trei biserici, chilii de călugări", ale căror „ziduri poartă desene şi simboluri cu conotaţii copte", a declarat responsabilul pentru antichităţi islamice, copte şi evreieşti, Oussama Talaat, citat în acelaşi comunicat.

Victor Ghica, profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, şi şeful misiunii, a adăugat că în 2020 au fost descoperite „19 clădiri şi o biserică sculptată în piatră". Pe pereţi, biserica avea inscripţii religioase în limba greacă care indică prezenţa călugărilor în secolul al V-lea în regiune. În ultimele luni, Cairo a anunţat descoperiri arheologice majore, autorităţile sperînd că acestea vor contribui la relansarea turismului, unul dintre pilonii pe care se sprijină Egiptul, grav afectat de pandemie, scrie noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

istoria , Egipt , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
2633 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Străşeni. Recea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Strășeni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2633 de oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.