Mergi spre compartimentul: Istoria
06 mai 2021, 17:10 Istoria views 4152
La Minsk a fost dezvelit bustul Eroului Uniunii Sovietice Ion Soltîs, originar din Moldova
06 mai 2021, 17:10 Istoria views 4152

La Minsk a fost dezvelit bustul Eroului Uniunii Sovietice Ion Soltîs, originar din Moldova

La Minsk a fost inaugurat bustul Eroului Uniunii Sovietice Ion Soltîs, originar din Moldova.

La ceremonia de inaugurare a monumentului a participat președintele Partidului Socialiștilor, ex-președintele Moldovei Igor Dodon, împreună cu Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Procedura inaugurării la Minsk a monumentului conaționalului nostru Ion Soltîs a fost inițiată la solicitarea diasporei moldovenești, cu suportul Ambasadei RM din Belarus și la inițiativa lui Igor Dodon, lansată în perioada cînd acesta ocupa funcția de președinte al țării.

Monumentul este instalat pe strada Ion Soltîs din Minsk, este confecționat din bronz și are 3,5 metri înălțime. Este realizat de renumitul sculptor Khizri Asadulayev, autorul multor lucrări din Belarus.

În 1945, soldatul sovietic Ion Soltîs, de doar 22 de ani, a repetat fapta eroică a lui Alexandr Matrosov, aruncîndu-se asupra unei ambrazuri. A fost înmormîntat în apropiere de cîmpul de luptă, în partea de vest a localității Louisenthal, Polonia.

„Este de datoria fiecăruia dintre noi să cinstim memoria eroilor care și-au pierdut viața și datorită cărora noi astăzi trăim sub un cer senin. Memorie veșnică eroilor!”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

monument , eroi , Minsk

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
3279 locuitori

Dobrogea este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 24 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3279 locuitori. Satul Dobrogea a fost înființat în anul 1915.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.