Mergi spre compartimentul: Istoria
15 august 2023, 12:30 Istoria views 23507
15 august 2023, 12:30 Istoria views 23507

Bogdan Lăpuşneanu – urmașul lui Alexandru Lăpuşneanu

Bogdan Lăpuşneanu a domnit în Moldova între anii 1568-1572. Cît ar fi de dramatic, dar unele situaţii dezastruoase pentru Moldova se repetă mai des decît cele înălţătoare. Bogdan, fiul cel mai mare al lui Alexandru Lăpuşneanu, ajunge pe tronul Moldovei la vîrsta de 13 ani.

A domnit sub regența mamei sale Ruxanda şi a cîtorva boieri, care se orientau spre Polonia, căreia i s-au închinat. După moartea Ruxandei (1570), Bogdan devine conducător de sine stătător la 15 ani. Politica filopolonă, amestecul sfetnicilor poloni, obligaţia de a întreţine oştile polone au stîrnit nemulţămirea boierilor ţării, în frunte cu Ieremia Golia Cernăuţeanul. Aceştia se temeau mai ales de introducerea catolicismului și s-au plîns Porţii.

La sfîrşit de ianuarie 1572 Bogdan Lăpuşneanu se pornise spre Polonia spre a se căsători cu fiica unui magnat din liov, Ioan Tarlo. În Polonia el a fost făcut prizonier de un nobil polon, primind în luptă mai multe răni.

În acest timp Ioan vodă (zis cel Cumplit), numit şi sprijinit de otomani, pătrunde în Moldova, proclamîndu-se domn. Încercările lui Bogdan de a reveni la tron, cu ajutorul polon au fost zadarnice. Mai tîrziu soarta îl va arunca pe Bogdan Lăpuşneanu în Rusia, la curtea lui Ivan cel Groaznic, unde va muri în septembrie 1577.

Cuvinte cheie:

domnitori , Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
503 locuitori

Romanovca este un sat din cadrul oraşului Cornești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 503 locuitori. Satul Romanovca a fost întemeiat în anul 1915.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.