Mergi spre compartimentul: Istoria
26 ianuarie 2023, 16:30 Istoria views 83855
26 ianuarie 2023, 16:30 Istoria views 83855

Maria Obrenovici, marea pasiune a domnitorului Alexandru Ioan Cuza

“Principesa Obrenovici a avut amabilitatea să mă recunoască de departe şi a străbătut mulţimea ca să-mi strînga mîna. Era splendidă”, scria medicul Carol Davila despre Maria Obrenovici, amanta domnitorului Cuza.

Istoria o prezintă pe Maria Obrenovici ca pe o femeie care a ştiut ce vrea, decisa să-şi joace cu abilitate cartea frumuseţii şi a farmecului inteligentei, pentru propriul interes. Frumuseţea răpitoare, dar şi apucăturile de femeie fatală au facut ca încă din adolescenţă Maria Obrenovici să fie curtate de foarte mulţi bărbaţi. Nu s-a încurcat însă cu oricine, răpind inimile doar unor bărbaţi puternici, situaţi în poziţii înalte. După ce a fost căsătorită cu doi prinţi sîrbi şi l-a avut ca amant pe C. Liebrecht, fost şef de cazinou de la Galaţi, un apropiat al lui Alexandru Ioan Cuza, frumoasa femeie a ajuns şi în braţele domnitorului moldovean.

La puţin timp după începerea idilei, la 12 martie 1862, Cuza cumpăra o casă cochetă. Era o construcție relativ mică, dar bine amplasată pe o stradă nu prea frecventată, care a fost oferită de către domnitor Mariei. “Desigur că, înainte ca Maria Obrenovici să se mute, casa a fost înzestrata cu tot ce era necesar. Mobile luxoase comandate la Paris, covoare persane şi franceze, tablouri şi tot felul de obiecte ornamentau interiorul casei în care Maria trebuia să locuiască şi să primească totdeauna pe cel care-l robise şi care, în oarba lui pasiune, nu tinea seama de onoarea tronului, de morala societăţii, de «gura lumii» şi nici de mult înţelegatoarea lui soție care ştia totul, dar care în marea şi sincera ei dragoste şi admirație trecea cu vederea nesăbuitele fapte ale soţului său”. Idila dintre Maria Obrenovici şi Alexandru Ioan Cuza s-a terminat în 1866, după care femeia a plecat în Germania.

Sursa: adevarul.ro

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1532
Populația:
3620 locuitori

Cociulia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cociulia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3620 de oameni. Satul Cociulia a fost menționat documentar în anul 1532.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.