Mergi spre compartimentul: Istoria
08 octombrie 2023, 12:30 Istoria views 31284
08 octombrie 2023, 12:30 Istoria views 31284

Cum sună limba pe care o vorbeau strămoşii noştri acum 6.500 de ani? (Audio)

Foto: descopera.ro

Acum 6.500 de ani era greu de găsit un studio de înregistrare, însă mulţumită eforturilor depuse de cărturari de-a lungul secolelor, astăzi avem oportunitatea de a afla cum suna limba vorbită de strămoşii noştri.

Un lingvist de la Universitatea Kentucky a înregistrat o scurtă poveste în Proto-Indo-Europeană (PIE), o limbă vorbită de-a lungul Europei şi Asiei în perioada 4.500 î.e.n.-2.500 î.e.n. Limba proto-indo-europeană (PIE) este strămoşul ipotetic al tuturor limbilor indo-europene, din care fac parte majoritatea limbilor europene (inclusiv romîna, engleza şi poloneza).

Profesorul Andrew Byrd a folosit latina, greaca şi sanscrita pentru a deduce cum suna Proto-Indo-Europeana.

„Este o aproximare foarte educată”, spune Byrd. „Limba persană şi engleza erau aceeaşi limbă acum 6.500 de ani. Acest lucru ne dă o senzaţie de unitate”, spune Byrd.

Cercetătorul a înregistrat pentru revista Archeology o poveste scrisă în 1868 şi tradusă în PIE. În fabula „Oaia şi caii”, aceste animale discută soarta lor de servitori ai oamenilor.

Sursa: www.descopera.ro

Cuvinte cheie:

Europa , istoria , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
1372 locuitori

Stoianovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Stoianovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1372 de oameni. Satul Stoianovca a fost înființat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.