Mergi spre compartimentul: Cultura
09 decembrie 2013, 10:46 Cultura views 7047
09 decembrie 2013, 10:46 Cultura views 7047

Icoana Sfîntului Paisie Velicicovschi, adusă la Chişinău

Foto: trm.md

Icoana Sfîntului Paisie Velicicovschi, care 35 de ani a dedicat vieții monahalebiserica moldovenești, a ajuns în Moldova. Relicva este expusă la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău şi se va afla aici pînă pe 13 decembrie. Icoana a fost adusă de la mănăstirea care-i poartă numele din Morozovka, lîngă Sevastopol, relatează trm.md.

Mai mulţi enoriaşi au venit, duminică, la Catedrala mitropolitană ca să se închine şi să se roage la icoana Sfîntului Paisie Velicicovschi.

În secolul „luminilor”, Sfîntul Paisie, a aprins la poalele Carpaţilor un alt gen de „lumini” - ale Ortodoxiei. Geniul Sfîntului Paisie a constat într-o uriaşă muncă filologică şi editorială.

„Paisie Velicicovschi s-a născut în 1722, la Poltava, Ucraina, în familia unui preot. A studiat la Academia Teologică din Kiev, apoi se nevoieşte la Mănăstirile Medvedeski şi Pecerska, din Ucraina, după care se stabilește la schitul Trăisteni - Rîmnicu Sărat și apoi la Mănăstirea Dălhăuți, România. Ajunge pe Muntele Athos, unde se nevoiește patru ani de zile. După ocuparea nordului Moldovei de către austrieci se stabilește la Seen unde i s-a încredinţat şi egumenia mănăstirii Neamţ, pe care a deţinut-o, pînă la moarte. A fost hirotonisit arhimandrit în 1790”, povestește arhimandritul Gavriil, stareţul Mănăstirii Sf. Paisie Velicicosvchi.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

icoana , religie , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2651 locuitori

Lipnic este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lipnic și Paustova. Satul Lipnic este situat la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2651 de oameni. Satul Lipnic a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.