Mergi spre compartimentul: Cultura
12 decembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 28330
Obiceiuri şi tradiţii în ajun de Sfîntul Andrei
Foto: totul.md
12 decembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 28330

Obiceiuri şi tradiţii în ajun de Sfîntul Andrei

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl vor sărbători mîine pe Sfîntul Andrei. Acesta ar fi fost stăpînul fiarelor sălbatice. Se spune că în noaptea de ajun, toate animalele vorbesc, iar oamenii care le ascultă mor.

În seara Sfîntului Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe, se duc în podul casei şi se lasă acolo pînă în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde cîte o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifică luni ploioase şi cu grindină, iar cele care rămîn proaspete semnifică luni favorabile pentru recoltă.

La fel se face şi cu grîul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate.

Dacă în noaptea Sfîntului Andrei este senin şi cald, vom avea o iarna blîndă, dacă este ger, vom avea o iarnă grea. O altă credinţă este cea a strigoilor, care în noaptea de Sfîntul Andrei vor intra în casele oamenilor, dacă nu sunt opriţi prin ungerea tocurilor uşilor de la casă şi de la şoproane cu usturoi pisat.

De asemenea, fetele fac vrăji de ursită, printre care se numără şi turta lui Andrei. Acestea aduc apă neîncepută. Se pune în egală măsură apă, sare şi făină, măsurate cu o coajă de nucă. Fiecare îşi coace turta pe vatră şi apoi o mănîncă, aşteptînd peste noapte voinicul, care va veni în vis să-i dea apă.

Sursa: www.jurnal.md

Cuvinte cheie:

tradiții , Obicei , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1317 locuitori

Cotihana este o localitate din cadrul oraşului Cahul, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia localităţii constituia 1317 locuitori. Satul Cotihana a fost menționat documentar în anul 1853.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.