Mergi spre compartimentul: Cultura
18 februarie 2016, 10:29 Cultura views 7362
Distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural va fi pedepsită penal
18 februarie 2016, 10:29 Cultura views 7362

Distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural va fi pedepsită penal

Deteriorarea cu intenţie a obiectelor de patrimoniu cultural va fi sancționată cu o amendă de pînă la 20 de mii de lei sau cu închisoare pe un termen de pînă la un an. Prevederea se conține într-un proiect de modificare a Codului penal și a celui contravențional, elaborat de Ministerul Culturii. Documentul a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Proiectul a fost elaborat în scopul îmbunătățirii legislației în vigoare privind protejarea monumentelor de istorie și cultură, susțin autoritățile.

Inițiativa prevede că pentru distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural se va aplica o amendă de pînă la 6000 de unităţi convenţionale sau condamnare la închisoare pe un termen de la 1 la 3 ani. Și efectuarea săpăturilor neautorizate în siturile arheologice va fi sancționată prin lege. Pentru astfel de infracțiuni au fost stabilite amenzi de la 500 la 1000 de unităţi convenţionale și pînă la un an de detenție.

Totodată, sustragerea bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice se va pedepsi cu o amendă de pînă la 2000 de unităţi convenţionale sau cu un an de închisoare. Documentul mai stabilește cercul persoanelor abilitate să constate săvîrșirea acestui tip de infracțiuni.

Reamintim că informații exhaustive despre monumentele arhitecturii, istoria și personalitățile arhitecturii pot fi vizualizate la compartimentul «СULTURA» a proiectului moldovenii.md.

 

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Arhitectura , pedeapsă , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1431
Populația:
15624 locuitori
Logo

Edineţ este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Edineţ. Amplasat în nordul Republicii Moldova, oraşul Edineţ este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău.  Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15624 de locuitori. Localitatea este atestată documentar în anul 1431 cu numele Vedinţi, fiind întărită de către Alexandru cel Bun lui Cupcici vornic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.