Mergi spre compartimentul: Cultura
25 decembrie 2020, 16:00 Sărbători şi obiceiuri views 111001
25 decembrie 2020, 16:00 Sărbători şi obiceiuri views 111001

5 mituri despre Crăciun

Preotul american James Martin spulberă mituri mai multe despre Crăciun în paginile The Washington Post.

1. Crăciunul este principala sărbătoare creştină? Nu, cea mai importantă sărbătoare religioasă pentru creştini este Paştele, Învierea lui Hristos, promiţătoare de viaţa veşnică tuturor celor care cred în Isus. Sărbătorile de Crăciun durează 12 zile, iar cele de Paște – 50 de zile. "Importanţa Paștelui se explică ușor: toți se nasc, dar nu oricine este capabil să se ridice din morţi" – spune autorul.

2. Toate sursele biblice descriu aceeaşi poveste a naşterii lui Hristos? Nu, Evanghelia după Marcu şi Evanghelia după Ioan nu relatează nimic despre nașterea lui Isus. În celelalte Evanghelii, povestea se regăsește, dar cu diferenţe: Matei spune că Iosif şi Maria au trăit în Bethleem, apoi au fugit în Egipt şi s-au stabilit mai tîrziu în Nazaret. În Evanghelia lui Luca se spune că iniţial ei au trăit în Nazaret, cu puţin timp înainte de naşterea lui Hristos au mers la Bethleem, şi apoi s-au întors acasă.

3. Isus a fost unicul copil în familie? Creștinii cred că Maria a fost fecioară toată viaţa. De ce atunci în Evanghelii există referiri la fraţii şi surorile lui Isus, iar Sfîntul Pavel îl numește pe Iacov fratele Domnului?

4. Crăciunul s-a transformat recent într-o sărbătoare laică? Nu chiar, oferirea cadourilor era percepută cu mare precauție încă în Evul Mediu: biserica suspecta că această tradiție își are originea în ritualurile păgîne.

5. Slujba de la miezul nopţii se ține la miezul nopţii? ? Anecdota ”Cînd se ține Liturghia de la miezul nopţii? ” a încetat să fie amuzantă," - scrie autorul, explicînd că multe din bisericile din Statele Unite transferă slujba  de Crăciun, la o oră mai devreme: la început la ora 22, apoi la ora 20 sau chiar la ora 16. Noi ne străduim să finisăm mai repede liturghia, pentru a ne concentra pe cadouri.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , religie , folclor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
509 locuitori

Bogdăneşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Grimeşti, Bezeda și Bogdăneşti. Satul Bogdăneşti este situat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni, la 27 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 250 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 509 oameni. Satul Bogdăneşti din ţinutul Hotin este atestat documentar între anii 1580-1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.