Mergi spre compartimentul: Cultura
21 februarie 2020, 15:30 Meşterii populari views 21187
Vasile Adam - sculptura în lemn te îmbogăţeşte spiritual, te învaţă să priveşti lumea în profunzime (Foto)
21 februarie 2020, 15:30 Meşterii populari views 21187

Vasile Adam - sculptura în lemn te îmbogăţeşte spiritual, te învaţă să priveşti lumea în profunzime (Foto)

Vasile Adam sculptează de trei decenii, iar lucrările sale cu caracter religios, apreciate atît în ţară, cât şi peste hotare, au fost achiziţionate de amatori de artă din Statele Unite ale Americii, Elveția ș.a.

Pasionat de profesia sa, Vasile Adam are, de asemenea, o dare de sine specifică sufletelor mari. În 2011, a fost rugat să sculpteze o cruce ornamentată ce va fi instalată în vârful capelei în oraşul Nisporeni şi un suport pentru citirea Evangheliei, cu incrustaţii decorative. Ideea i-a părut interesantă şi a decis să o ducă la împlinire fără nici o remunerare – să facă un gest caritabil.

De-a lungul carierei, meșterul a realizat mai multe lucrări importante. Astfel, el a fost cel care a confecționat un ansamblu alcătuit din doi sfinţi sculptaţi şi o răstignire plasată în centru pentru Mănăstirea Ciuflea. Lucrările au fost cioplite din lemn cu densitate şi duritate mare, ceea ce a făcut dificilă instalarea, din cauza elementelor voluminoase şi a înălţimii de peste doi metri, dar, în final, cei de la mănăstire au fost foarte mulţumiţi de munca meșterului.

Adam Vasile
Telefon mobil: +373 791 90 365
Meșter popular, Cioplitul lemnului

Sursa: issuu.com

Cuvinte cheie:

Meșteșug , meșter , sculptor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
2037 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hiliuţi și Răuţelul Nou. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Hiliuţi a fost menționat documentar în anul 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.