Mergi spre compartimentul: Cultura
15 septembrie 2018, 14:30 Cultura views 13620
La Chișinău va avea loc Festivalul republican al etniilor
15 septembrie 2018, 14:30 Cultura views 13620

La Chișinău va avea loc Festivalul republican al etniilor

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului republican al etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate", se va desfăşura pe parcursul lunii septembrie în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Evenimentul va fi inaugurat duminică, 16 septembrie, la Chişinău, în Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt", la care vor participa demnitari de stat, corpul diplomatic acreditat în R. Moldova, organizaţii etnoculturale republicane și municipale.

Potrivit organizatorilor, manifestarea va debuta la ora 9.30 cu depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt și o paradă a portului popular, după care la ora 10.00 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului republican al etniilor.

Pe parcursul zilei, pe scena principală a festivalului va fi prezentat un spectacol muzical-literar cu participarea colectivelor artistice ale organizaţiilor etnoculturale din mun. Chișinău și din raioanele republicii. La ediția din anul curent, la inaugurare va fi prezentat un colaj artistic cu elementele tradiționale ale culturii etniilor, inclusiv: limba, portul, dansul etc. Participanții la festival sunt de toate vârstele, care se consolidează pentru promovarea culturii și tradițiilor minorităților etnice stabilind astfel un dialog intercultural.

În cadrul festivalului, oaspeţii vor putea vizita curţile etnice şi expoziţii de carte în limba maternă a etnicilor din Moldova, expoziţii de artă decorativ-aplicativă, arte plastice şi artizanat. De asemenea, reprezentanţii etniilor îşi vor prezenta bucătăriile naţionale. Astfel, moldovenii şi ucrainenii, ruşii şi belaruşii, găgăuzii şi bulgarii, romii şi evreii, polonezii şi nemţii, lituanienii şi estonienii, grecii şi armenii şi multe alte etnii vor reprezenta specificul şi valorile ţării, iar toate în ansamblu vor împărtăşi diversitatea patrimoniului cultural european.

La ediţia din acest an participă circa 60 de organizaţii etnoculturale, care reprezintă 20 de etnii, numeroase formaţii artistice inclusiv din raioanele republicii. Coordonatorul organizării şi desfăşurării Festivalului este Agenția Relaţii Interetnice în parteneriat cu Primăria mun. Chişinău, Consiliul Coordonator al organizaţiilor etnoculturale și administraţia publică locală din teritoriu.

Obiectivul Festivalului este valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor minorităţilor naţionale precum şi dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii diferitelor etnii, care locuiesc pe teritoriul țării, în contextul integrării europene a Republicii Moldova.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , minorităţi etnice , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1184 locuitori

Şestaci este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Şestaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 6 km de orașul Şoldăneşti și 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1184 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Șestaci datează din anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.