Mergi spre compartimentul: Cultura
25 noiembrie 2018, 11:00 Cultura views 3130
Custodele chișinăuian al «lumii ruse»
25 noiembrie 2018, 11:00 Cultura views 3130

Custodele chișinăuian al «lumii ruse»

Una dintre cele mai vechi biblioteci din Chișinău și unica bibliotecă rusă din oraș, numită oficial Biblioteca culturii și literaturii ruse în numele lui M.V.Lomonosov, și-a marcat recent jubileul de 70 ani.

Și-a început activitatea la  28 octombrie, 1948 într-o perioadă grea pentru Moldova  postbelică, care trebuia să refacă ”economia națională” distrusă, inclusiv instituțiile de cultură și educație. Din a. 1991 această instituție de cultură poartă numele său oficial – Biblioteca culturii și literaturii ruse în numele lui M.V.Lomonosov. Cum și-a marcat jubileul, ce activități desfășoară, cum îi atrage pe cititori  – la aceste și alte întrebări ale portalului   Noi.md răspunde directoarea bibliotecii Margarita Scelcicova.  

La finele lui octombrie biblioteca Dvs. a împlinit 70 de ani.  Un jubileu frumos, de care probabil V-ați pregătit din timp.  Cum a fost, ce cadouri a primit biblioteca cu ocazia jubileului? 

- Jubileul l-am sărbătorit pe larg. Pe neașteptate pentru noi, am resimțit dragostea publicului larg. La evenimentele festive au participat  așa de mulți cititori și admiratori, că sala era arhiplină.  Oamenii erau gata să stea în picioare pentru a se bucura de sărbătoare împreună cu noi. Era o expresie reală a dragostei cititorilor și a popularității bibliotecii. Anterior, cu ocazia jubileelor, organizam chiar săptămîni ale evenimentelor festive , însă de ceva ani reieșind din povara numeroaselor cluburi care activează la bibliotecă, ne vedem nevoiți să ne limită, la două zile de sărbătoare. Dar fiindcă ziua de naștere, 28 octombrie, era într-o duminică, am organizat o parte din evenimente în ajun, vineri. Am avut atunci performanțe emoționante ale copiilor, inclusiv de la grădinițele nr.17 și 40 din capitală, vechi prieteni ai bibliotecii.  Pentru preșcolari am organizat excursii și  medalioane literar-muzicale – o formă de activitate practicată de noi. Seara am avut un concert jubiliar de anvergură, în cadrul căruia i-am felicitat pe  cititorii activi și fideli, le-am oferit cadouri și diplome, căci era și sărbătoarea lor.  

Cele mai spectaculoase evenimente s-au desfășurat nemijlocit în ziua de naștere a bibliotecii, la 28 octombrie.  Oaspeții au vizionat spotul video «Ломоносовке – 70», în care am redat pe scurt istoria instituției noastre.  În foaier am organizat un iarmaroc de servicii, în cadrul căruia participanții diverselor cluburi  își prezentau grupurile de interese și invitau doritorii să adere. Seara am avut un mare concert jubiliar, care a durat mai bine de 4 ore.   

Cu ocazia jubileului cadouri au primit nu numai cititorii, dar și biblioteca însăși. Nici nu ne-am așteptat la așa de multe diplome și mulțumiri din partea reprezentanților organizațiilor obștești cu care colaborăm, ne-au făcut plăcere   felicitările cordiale și cuvintele de recunoștință. Cea mai neașteptată a fost  Diploma de Onoare și adresarea  de felicitare a președintelui Igor Dodon, pe care ne-a oferit-o consilierul prezidențial în probleme de educație, cultură și cercetare Corneliu Popovici. Am primit și cadouri  foarte utile – un proiector, de care biblioteca avea nevoie, ne-a fost dăruit de președintele Congresului comunităților ruse Valerii Climenco; un certificat pentru echipamente de birou ne-a oferit șeful Centrului rus de știință și cultură Mihail Davîdov. Le mulțumim mult artiștilor plastici Serghei Sulim și Valentina Brîncoveanu pentru minunatele tablouri care împodobesc biblioteca. În cei 70 de ani de muncă asiduă în domeniul culturii și educației, biblioteca desigur a meritat stima cititorilor și a partenerilor. 

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

biblioteca , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
3017 locuitori

Izbişte este un sat şi comună din raionul Criuleni. Izbişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3017 oameni. Izbiște a fost menționat documentar în anul 1453.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.