Mergi spre compartimentul: Cultura
27 noiembrie 2018, 12:25 Cultura views 12860
Zbîrnea: Muzeul este un organism viu, şi nu un cadavru, iar arta nu se împarte după naționalitate
27 noiembrie 2018, 12:25 Cultura views 12860

Zbîrnea: Muzeul este un organism viu, şi nu un cadavru, iar arta nu se împarte după naționalitate

Muzeul este un organism viu, şi nu un cadavru. În el au loc diferite modificări din motive obiective.

Anumite tablouri, în timpul lucrărilor de reparaţie a spațiilor sau de pregătire a unor noi expoziții, sînt transferate în depozite, sînt pregătite pentru prezentare în cadrul altor expoziții. Muzeul lucrează pentru toți oamenii-amatori ai artei, și acesta nu poate fi divizat după naţionalitate.

Aşa a comentat directorul Muzeului Național de Arte Plastice, Tudor Zbîrnea, pentru Noi.md informaţiile apărute în unele reţele de socializare despre o presupusă închidere a „Sălii ruse" din cadrul Muzeului, dar şi discuțiile aprinse la acest subiect, în timpul cărora unii cetățeni au declarat că tablourile pictorilor ruşi au fost excluse din Muzeu în cadrul combaterii propagandei rusești sau că aceste opere au fost vîndute.

El a numit aberaţii toate aceste declaraţii, exprimîndu-și regretul că oameni inteligenţi îşi permit astfel de speculații, împart arta după naționalitate și se aseamănă unor politicieni care împart totul strict în Occident și în Est.

Tudor Zbîrnea a remarcat că în Muzeu nu a existat niciodată o așa-numită „sala rusă" aparte. Tablouri ale artiștilor ruși, alături de opere de artă plastică europeană, sînt prezentate în sala de artă străină. Această parte a clădirii a fost închisă în contextul renovării, restaurării, iar picturile au fost mutate în depozite. În încăperile rămase ale Muzeului are loc procesul de completare a expozițiilor, aici vor ajunge lucrări din alte săli, se pregătesc noi expoziții. Tablourile artiștilor ruși au ajuns în depozite temporar, împreună cu alte picturi și obiecte de artă, din considerente de lipsă de spațiu.

Potrivit directorului Muzeului Național de Arte Plastice, de exemplu, din motive identice, a fost redusă expoziția permanentă a artei basarabene din perioada de pînă în anul 1940, deoarece au loc pregătirile pentru expoziția dedicată celei de-a 130-a aniversare de la naşterea sculptorului moldovean, Alexandru Plămădeală. Pentru a pregăti expoziția dedicată unui centenar de la naşterea artistei plastice Ada Zevina a fost închisă o parte din expoziția de artă națională din perioada postbelică.

Tudor Zbîrnea a remarcat că Muzeul este un organism viu, nu unul mort, nu un cadavru, şi în el au loc schimbări. „Oamenii nu vor să înțeleagă în ce situație dificilă ne aflam, fiind nevoiţi să mutăm fonduri, pentru că nu putem sta în mucegai. Trebuie să dezvoltăm muzeul, trebuie să-l restaurăm, să deschidem noi expoziții. Totuşi, nu este corect să împărți arta după naționalitate", a spus el.

Directorul Muzeului Național de Arte Plastice a recunoscut că el însuși este un admirator al pictorului rus, Pavel Fedotov. Nu demult, la Muzeu a fost organizată o expoziție a lucrărilor lui Ivan Şişkin. „Eu sînt un admirator al creaţiei lui Fedotov, totuşi lumea îl adoră pe Şişkin. Prin urmare, am organizat o expoziţie a lucrărilor acestui pictor. Expozițiile din Muzeu sînt completate, totuşi acest lucru nu se face într-o singură zi, sau la apel, formarea lor are loc printr-o abordare științifică, ținînd cont de diferite nuanțe, școli, lucrări. Din cauza lipsei de spațiu, unele picturi sînt transferate temporar în depozit. Dacă cineva este foarte interesat să afle adevărul, putem să deschidem depozitele și să arătăm toate tablourile, să arătăm cum oamenii se ocupă de stocarea lucrărilor. Au fost depuse eforturi mari pentru a transfera tablourile în alte încăperi. Noi lucrăm la dezvoltarea Muzeului. Expozițiile se schimbă periodic. Dar nu poți să glumești cu astfel de lucruri și să spui că picturile artiștilor ruși ar fi fost eliminate, chipurile, în cadrul activităţilor de combatere a propagandei. Nu putem expune fizic toate imaginile. Avem 39.000 de unități depozitate în Muzeul nostru, acelaşi „Ermitaj" rusesc are mai mult de 3 milioane și cei de acolo visează că cel puțin 5% din tablouri să ajungă expuse în săli", a spus Tudor Zbîrnea.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

muzeu , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1535
Populația:
1279 locuitori

Văsieni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Văsieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 14 km de oraşul Teleneşti şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1279 de oameni. Satul Văsieni a fost menționat documentar în anul 1535.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.