Mergi spre compartimentul: Cultura
13 mai 2019, 15:10 Cultura views 12633
Povestea sculptorului care confecţionează clopote de trei ani
13 mai 2019, 15:10 Cultura views 12633

Povestea sculptorului care confecţionează clopote de trei ani

Bătaia clopotelor marchează cele mai importante momente din viaţa unei comunităţi. Sculptorul Andrei Dohotaru este autorul mai multor clopote care au fost instalate în biserici, mănăstiri şi chiar case particulare de la noi din ţară.

Confecţionarea unui clopot durează cîteva luni, iar tehnologia folosită e ţinută în mare secret.

Maestrul clopotar Andrei Dohotaru se ocupă de 20 de ani cu sculptură, iar experienţa acumulată l-a ajutat foarte mult. A început să facă clopote acum trei ani.

Un aliaj special de bronz, ceară şi mult suflet – acestea ar fi ingredientele unui clopot reuşit. După ce e turnat într-o formă specială, bronzul este lăsat cîteva zile să se răcească. Urmează procesul de șlefuire şi de aplicare a elementelor decorative. La final, este verificată calitatea sunetului. Termenul de garanţie este de 100 de ani.

Din cele peste 100 de clopote realizate pînă acum, majoritatea au ajuns în clopotnițele bisericilor şi mănăstirilor din ţară. Dar sînt şi comenzi de la persoane particulare.

Un set de 5 clopote realizate de Andrei Dohotaru se află la biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Sunetul lor se aude cu ocazia fiecărei sărbători din an sau a evenimentelor deosebite din viaţa localităţii.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

cultura , sculptor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
792 locuitori

Dobruşa este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrușa, Zahorna și Recești. Satul Dobrușa este situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 792 de oameni. Satul Dobrușa este atestat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.