Mergi spre compartimentul: Cultura
23 septembrie 2019, 14:00 Cultura views 4354
Descoperă monumentele istorice și patrimoniul cultural moldovenesc mai puţin cunoscut
23 septembrie 2019, 14:00 Cultura views 4354

Descoperă monumentele istorice și patrimoniul cultural moldovenesc mai puţin cunoscut

În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sînt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să ia parte la evenimente prin care cunosc patrimoniul cultural din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Doritorii sînt invitați să participe la ediția de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului, în Republica Moldova, care se desfășoară sub genericul Arte și Divertisment: Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor a planificat mai multe evenimente în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ce se vor desfășura între 23 - 27 septembrie 2019, dar și pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie.

Din anul 2002 şi în Republica Moldova, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar și patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu sînt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală.

La 25 septembrie 2019 va fi vernisată expoziția, Chișinău: trecut,prezent, viitor. (Muzeul or. Chișinău, str. A. Mateevici, nr.60) și expoziția fotografică cu genericul - Chișinău în retrospectivă istorică: arhitectură, patrimoniu, cultură (Centrul Expozițional Constantin Brăncuși, bd. Ștefan Cel Mare, nr.3).

Pe 26-27 septembrie 2019, în cadrul proiectelor AIRM realizate sub genericul - Să salvăm mărturiile trecutului, pentru a construi viitorul, realizarea proiectului-pilot: Toți pentru patrimoniu: tinerii reînsuflețesc patrimoniul. Activitatea este planificată în cadrul Rezervației cultural - istorice Orheiul Vechi, Butuceni.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

monument , patrimoniu , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
3803 locuitori

Selemet este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Selemet este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3803 oameni. Satul Selemet a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.