Mergi spre compartimentul: Cultura
04 iulie 2023, 16:30 Cultura views 7437
Viziunea unică asupra originii culturii naționale (Foto, Video)
04 iulie 2023, 16:30 Cultura views 7437

Viziunea unică asupra originii culturii naționale (Foto, Video)

Regizorul Iacob Burghiu, în filmul său documentar de diplomă "Colinda", a prezentat o viziune proaspătă asupra tainelor seculare și tradițiilor profunde ale conștiinței, ființei și creativității populare și a arătat o viziune unică asupra originilor culturii naționale.

Despre aceasta a scris în articolul său, cunoscutul actor și regizor Beno Axionov, povestind despre istoria întîlnirii cu Iacob Burghiu, prin intermediul prietenului său, scriitorul, dramaturgul, traducătorul, jurnalistul, criticul de teatru, pedagogul Vadim Rijcovschi, transmite Noi.md.

”Prin anul 1967, el a venit la o repetiție de-a mea cu un tovarăș nou și l-a prezentat: ”Iacob Burghiu - actor, scriitor începător, în prezent – student la facultatea de regie a Institutului unional de cinematografie (atelierul lui Igor Talanchin)”. Spiritual, parcă din altă lume, capabil să asculte și să cugete original, în scurt timp Iacob a devenit pentru noi Iașa. Într-o seară Vadim m-a telefonat și mi-a spus că într-o sală de cinema a televiziunii moldovenești va fi demonstrat documentarul ”Colinda” – lucrarea de diplomă a lui Iașa. ”Este uimitor, - striga el entuziasmat în receptor, - este o viziune proaspătă asupra tainelor seculare și tradițiilor profunde ale conștiinței, traiului și creației populare. Trebuie neapărat să vezi asta!”, își amintește Beno Axionov cuvintele prietenului său vestit.

”Dar conducerea de sus avea altă părere – ”acest film este un ecou al naționalismului burghez și trebuie să decidem dacă acest regizor mai poate profesa”. Vadim a fost unul dintre puținii care l-au apărat de regizor și s-a pronunțat împotriva acuzării de naționalism a autorului, a demonstrat că artistul are dreptul la propria viziune unică a izvoarelor culturii naționale. Iașa a fost lăsat în pace, ceea ce părea aproape o victorie”, a subliniat Beno Axionov.

Notă:

Filmul "Colinda" a fost înregistrat la studioul "Telefilm-Chișinău" în 1969 și a fost lucrarea de diplomă a regizorului Iacob Burghiu în timpul studiilor la facultatea de regie al Institutului de cinematografie (VGIK) din Moscova, atelierul lui Igor Talankin. Filmările au avut loc în regiunea Cernăuți, cu participarea unui singur actor profesionist, în rest în film s-au filmat locuitorii băștinași. Operatorul - Ivan Pozdneakov.

După terminarea filmului și prima prezentare, pelicula a fost interzisă și nu a avut acces pe ecrane timp de 20 de ani.

Pe 3 iulie, Iacob Burghiu ar fi împlinit 79 de ani.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2204 locuitori

Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.