Mergi spre compartimentul: Cinematografia
30 decembrie 2013, 09:45 Cinematografia views 10101
30 decembrie 2013, 09:45 Cinematografia views 10101

La Chişinău a avut loc o seară de comemorare a cineastului Victor Bucătaru


Foto: moldpres.md

La Casa Actorului din capitală a avut loc o seară de comemorare a regizorului Victor Bucătaru, care pe 25 decembrie ar fi împlinit 65 de ani, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, Artistul Poporului, Vitalie Rusu a menţionat faptul că Victor Bucătaru a fost un regizor-cronicar, care nu are alternativă.

„El a filmat războiul de la Nistru. A fost şi un profet. Filmul său, „Troiţa", realizat încă în anii ''80, ne demonstrează că el a prevăzut ceea ce s-a întîmplat mai tîrziu. Rolul lui Nicanor, care a dat foc casei, este grăitor în acest sens", a afirmat Vitalie Rusu.

La rîndul său, preşedintele Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, Sergiu Prodan a spus că Victor Bucătaru a lăsat o urmă adîncă în cinematografia noastră, mai cu seamă prin filmul documentar.

„Era un om direct, un om ca un munte. Filmele lui trebuie să rămînă ca o lecţie pentru tinerii cineaşti", a afirmat, la rîndul său, actorul Boris Bechet.

Victor Bucătaru s-a născut pe 25 decembrie 1948 în satul Moara de Piatră, raionul Drochia. În 1971 a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu". Este autorul mai multor filme documentare. În 2013 el a lansat pelicula „Masacrul inocenţilor sau cronica unui război uitat", care la Festivalul Internaţional de Filme Documentare „Cronograf", ediţia a XI-a a fost distins cu Marele Trofeu. În anul curent Victor Bucătaru a fost distins cu Premiul Naţional.

S-a stins din viaţă pe 12 august 2013.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

regizor , Cinematografie , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
357 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti, cu o suprafaţă de circa 1.80 kilometri pătraţi și perimetrul de 7.82 km. Satul Zahorna este situat la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 357 de oameni. Satul Zahorna este menționat în documente la începutul secolului al XVII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.