Mergi spre compartimentul: Cinematografia
04 ianuarie 2017, 14:55 Cinematografia views 8579
Arhiva studioului Moldova-Film este într-o stare deplorabilă (Foto)
04 ianuarie 2017, 14:55 Cinematografia views 8579

Arhiva studioului Moldova-Film este într-o stare deplorabilă (Foto)

Arhiva studioului Moldova-Film este într-o stare deplorabilă, toată colecția acestei instituții, una din cele mai mari din tot spațiul ex – sovietic riscă să dispară. Pelicule și materiale scenice, fotografii, inventar, atribuții se păstrează în subsol, condițiile de păstrare fiind neadecvate pentru conservarea acestui patrimoniu național.

„Este o alta problema, un alt patrimoniu care riscam sa-l pierdem, fondul de filme artistice si documentare trebuie salvat si create condiții adecvate de pastrare cu respectarea tuturor normelor de conservare preventivă. Acest patrimoniu, creat pe parcursul a zeci de ani, acest fond de filme, trebuie digitalizat. Problema poate fi soluționată, daca ar fi pusă pe agenda Prim-ministrului, printre problemele prioritare, cultura si patrimoniul trebuie să se regasească în agendele de lucru a factorilor de decizie de nivel înalt".

După o analiză a stării de facto la Moldova – Film, instituție care este actual la auto – finanțare Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova vine cu soluții:

ION ȘTEFĂNIȚĂ: Eu vad un proiect de parteneriat pentru Moldova-Film, e important să se lucreze prin comunicare, inclusiv la nivel internațional să se comunice. Respectiv să fie identificată o cofinanțare la nivel local, din buget, dar și cu susținerea unor parteneri, si aceasta instituție poate fi salvată ( acum lasată pe autofinanțare, care de fapt moare, sau putem spune a murit, se mai ține din taxe de arendă), noi însa trebuie să o facem să creeze, dar si bani să vina din această creație. Respectiv automat se soluționeaza și restul problemelor – amenajarea fonduri de păstrare a acestui patrimoniu cu respectarea tuturor normelor, dar și digitalizarea tuturor filmelor artistice și documentare create pe parcursul a zeci de ani.

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

 

Sursa: newsmoldova,info

Cuvinte cheie:

Cinematografie , arhiva , dispariție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2157 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.