Mergi spre compartimentul: Cinematografia
13 aprilie 2013, 11:20 Cinematografia views 6039
13 aprilie 2013, 11:20 Cinematografia views 6039

Speranțele pentru renașterea cinematografiei moldovenești


Foto: moldovenii.md

Lipsa susţinerii din partea statului, legislaţia defectuoasă şi onorariile mici pentru actori. Acestea sînt principalele cauze ale stagnării cinematografiei din Republica Moldova, susţin cineaştii. Ei spun că industria are nevoie de revitalizare , iar soluţia tuturor problemelor ar fi adoptarea în lectură finală a noii Legi a Cinematografiei, relatează tv7.md

Anii 70-80 ai secolului trecut. Moldova slăveşte Uniunea Sovietică prin filmele sale, turnate de vestitul regizor Emil Loteanu. «Lăutarii», «O şatră urcă la cer» sau „Dulcea şi tandra mea fiară” au adus în cinematografe mii de oameni şi încasări de milioane. 

Anul 2009. În Moldova este turnat ultimul film artistic de lungmetraj, regizat de Valeriu Jereghi, pe bani privaţi. Filmul a fost apreciat la cele mai prestigioase festivaluri din lume.

În ultimii ani, cei aproape 200 de membri ai Uniunii Cineaştilor au luptat pentru a modifica cadrul legislativ defectuos. Recent, Parlamentul a adoptat noua Lege a Cinematografiei în primă lectură.

Cineaştii recunosc că Moldova «Fabrică» talente cu potenţial, care rămîne însă nevalorificate. Ei au soluţii pentru criza ce a afectat cinematografia din Moldova.

La cel de-al XI-lea Congres membrii Uniunii Cineaştilor l-au ales în fruntea uniunii pe regizorul Sergiu Prodan.

Cuvinte cheie:

cultura , Moldova , cinematograf

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
3200 locuitori

Lunga este este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Lunga este este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga alcătuia 3200 de oameni în anul 2011. Satul Lunga a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.