Mergi spre compartimentul: Cinematografia
28 noiembrie 2022, 11:00 Cinematografia views 1696
Cineaştii au marcat 70 de ani de la fondarea studioului „Moldova-Film”
28 noiembrie 2022, 11:00 Cinematografia views 1696

Cineaştii au marcat 70 de ani de la fondarea studioului „Moldova-Film”

La data de 25 noiembrie curent, cineaştii din Republica Moldova s-au reunit pentru a marca 70 de ani de la fondarea studioului „Moldova-Film” şi 60 de ani de activitate a Uniunii Cineaştilor din țara noastră.

Festivităţile consacrate dublei sărbători au continuat cu Congresul cineaştilor. În calitate de Preşedinte al breslei a fost reales în unanimitate Virgiliu Mărgineanu.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, spune că este mîndru că face parte din această mare familie și, alături de colegii din Guvern și Parlament, vor lucra pentru a crea condiții mai bune pentru ca artiștii noștri să se poată realiza acasă.

„Studioul „Moldova-Film” și Uniunea Cineaştilor sărbătoresc împreună și îmi pare frumos și simbolic acest lucru. Ca cineast, îmik vine greu să spun cuvinte generale, pentru că fac parte din această familie. Am cheltuit și eu mulți ani din viața mea, am lucrat la studioul „Moldova Film” și sînt membru al Uniunii Cineaștilor și președintele Uniunii. Sînt în familie. Viitorul apaține tinerilor, iar sarcina ministerului este să creeze condiții pentru ca artiștii să se poată realiza. Condiții nu doar financiare, dar și prin acte legislative. Piatra de temelie va fi și este ideea de înființare a Fondului Cinematografiei. Lucrăm cu colegii din Parlament, cu tot Guvernul”, a declarat Sergiu Prodan.

„Am reușit să ne vedem la față, să ne amintim de tot ce s-a întîmplat pînă acum în domeniul cinematografiei, care sînt proiectele de viitor, care sînt problemele care trebuie să fie rezolvate. Cred că sînt binevenite asemenea întîlniri, pentru că cineaștii trebuie să fie o echipă unită”, a menționat Virgiliu Mărgineanu.

Studioul „Moldova-Film" a devenit cunoscut în lumea întreagă şi aceasta datorită, în mare parte, a cineaştilor anilor '60. În prezent, în cadrul unui proiect finanţat de UE, Studioul "Moldova-Film" digitalizează filmele care se păstrează în fondurile instituţiei.

Reamintim că mai multe informații despre cinematografia moldovenească pot fi găsite pe siteul moldovenii.md, compartimentul Cultura.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Cinematografie , Moldova-Film

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
442 locuitori

Bălţaţi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ialoveni și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 442 de oameni. Satul Bălţaţi a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.