Mergi spre compartimentul: Ornamentul naţional
24 iunie 2023, 10:30 Ornamentul naţional views 7247
Astăzi, sărbătorită este ia
24 iunie 2023, 10:30 Ornamentul naţional views 7247

Astăzi, sărbătorită este ia

La data de 24 iunie, este sărbătorită Ziua Universală a Iei. Sărbătorit pentru prima dată în 2013, astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente.

Astăzi mai mult ca oricînd moldovenii sînt îndemnați să îmbrace o ieși să demonstreze cît de mult își iubesc patria, datina și neamul.

Ia, poalele, fota, catrinţa sau marama sînt elementele ce compun costumul femeiesc tradiţional. Ia era confecţionată din pînză albă de bumbac, de in sau de borangic şi se distingea, în funcţie de regiune, atît prin motive cît şi prin tehnicile de decorare, transmise de la o generaţie la alta, fapt care a conservat tradiţia, bunul gust şi unicitatea de la o generaţie la alta. Culorile folosite la cusut erau în două - trei nuanţe cromatice, de regulă, dar erau ii cusute în întregime cu fir negru. La acestea se adăugau, după specificul zonelor, culori pastelate, fire metalice, flori, fluturi şi mărgele. În componenţa motivelor folosite la decorarea iilor intrau floarea, figurile abstracte (geometrice), animalele, elementele cosmice, toate redate în forme stilizate. Brodate pe faţă, spate sau mîneci, aceste simboluri protejau persoana care urma să poarte acea ie, ţinînd răul şi ghinionul departe. Iile cusute arătau, totodată, statutul femeii. Astfel, cele căsătorite şi cele în vîrstă purtau modele de croială modeste şi culori mai temperate. Cele tinere îşi coseau iile în culori vii pentru a atrage peţitori. Erau cusute ii pentru ceremonia nunţii sau pentru zilele de sărbătoare, bogat împodobite, altele pentru horă, iar altele, cele mai simple, se regăseau în vestimentaţia zilnică.

O informație mai detaliată despre ornamentul național poate fi găsită aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ornament , sarbatoare , ie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2794 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.