Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
28 ianuarie 2014, 11:50 Sărbători şi obiceiuri views 12007
Mărţişorul ar putea fi inclus în Lista Reprezentativă UNESCO
Foto: moldpres.md
28 ianuarie 2014, 11:50 Sărbători şi obiceiuri views 12007

Mărţişorul ar putea fi inclus în Lista Reprezentativă UNESCO

Ministerul Culturii din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerele Culturii din România, Bulgaria, Serbia şi Macedonia, a lansat proiectul de nominalizare a sărbătorii „Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie” în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, Varvara Buzilă, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a spus că în acest proiect sînt implicate comunităţile locale care păstrează şi promovează cel mai bine tradiţiile Mărţişorului în forme tradiţionale veritabile.

„Acum elaborăm dosarul. Pentru a-l depune, e nevoie ca peste 500 de comunităţi locale şi 20 de organizaţii neguvernamentale să semneze Acordul de a include Mărţişorul în lista UNESCO”, a declarat Varvara Buzilă.

Potrivit sursei citate, va fi realizat şi un film documentar despre faptul cum se sărbătoreşte în zilele noastre Mărţişorul. Acesta va fi plasat pe site-ul UNESCO.

Dosarul de candidat al Republicii Moldova va fi depus în martie 2014 la Biroul UNESCO de la Paris şi implică promovarea la nivel internaţional şi naţional a tradiţiilor locale, atît pînă la înscriere, cît şi după realizarea acestei proceduri. Principala responsabilitate a comunităţilor şi Ministerului Culturii este de a păstra formele nealterate, practicile şi obiceiurile vechi ale Mărţişorului.

Amintim că, pe 5 decembrie 2013, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii a fost inclus colindatul în ceată bărbătească.

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
1072 locuitori

Ciobanovca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciobanovca, Mirnoe, Balmaz și Troiţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1072 de oameni. Satul Ciobanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.