Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
24 februarie 2014, 10:42 Sărbători şi obiceiuri views 15083
Sărbătoarea Mărţişorului ar putea intra în  patrimoniul UNESCO
Foto: trm.md
24 februarie 2014, 10:42 Sărbători şi obiceiuri views 15083

Sărbătoarea Mărţişorului ar putea intra în patrimoniul UNESCO

Sărbătoarea Mărţişorului ar putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO. Specialiştii de la Ministerul Culturii din Moldova în colaborare cu colegii lor din România, Serbia, Macedonia şi Bulgaria muncesc la un proiect în acest sens. În luna martie, dosarul va fi depus la sediul UNESCO din Paris. Mărţişoare mai vechi şi mai noi vor putea fi admirate, şi în acest an, la o expoziţie de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Specialiştii din domeniu susţin că, în ultimul timp, se observă o tendinţă de şablonizare a mărţişorului. La împletirea celor două fire de ață, sunt folosite culori stridente. Pentru a salva tradiţia, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost deschis un atelier de confecţionare a simbolului primăverii. Uşile acestuia au fost deschise pentru toţi doritorii.

Pe 28 februarie, va fi deschisă Expoziţia „Mărţişoare – 2014". La cea de-a XI-a, ediţie, vor putea fi admirate mărţişoare vechi din colecţiile Muzeului, precum şi cele noi, confecţionate în atelier.

„Munca noastră, anul acesta, s-a încununat cu succes, pentru că Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Ministerele Culturii din România, Serbia, Macedonia și Bulgaria au demarat un proiect de nominalizare a acestei sărbători în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial. Dosarul de candidat va fi depus în luna martie a anului curent la biroul UNESCO din Paris. Deci, asta este o mare realizare a colegilor mei", a declarat șefa Secției Relații cu Publicul a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Elena Gumene.

Originile sărbătorii mărțișorului nu sînt cunoscute cu exactitate. Mărţişorul este sărbătorit în Republica Moldova, România și Bulgaria. Se mai consideră că sărbătoarea a apărut pe vremea Imperiului Roman, cînd Anul Nou era marcat în prima zi de primăvară.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Martisor , sarbatoare , UNESCO

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1587
Populația:
4661 locuitori

Susleni este un sat şi comună din raionul Orhei. Susleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4661 de oameni. Satul Susleni a fost menționat documentar în anul 1587.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.