Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
27 februarie 2014, 11:12 Sărbători şi obiceiuri views 13444
Povestea Mărţişorului va fi prezentată într-o carte
Foto: trm.md
27 februarie 2014, 11:12 Sărbători şi obiceiuri views 13444

Povestea Mărţişorului va fi prezentată într-o carte

Tradiţiile zilei de 1 martie şi semnificaţia mărţişorului vor fi prezentate într-o carte, care va fi lansată în acest an. Directorul adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, a declarat pentru Radio Moldova Actualităţi, că în prezent sînt depozitate materiale în acest sens.

„În prezent se adună informații, acestea sînt însă greu de găsit deoarece există o singură lucrare științifică despre tradiția Mărțișorului. Toate datele vor fi utilizate la elaborarea dosarului care urmează să fie transmis la Centrul Mondial al Patrimoniului Cultural de la Paris pentru examinarea posibilității de a include această tradiție în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității", a spus Varvara Buzilă, care este și persoana responsabilă de elaborarea dosarului practicile culturale asociate zilei de 1 martie.

Amintim că Ministerul Culturii din Republica Moldova în parteneriat cu ministerele Culturii din România, Bulgaria, Serbia și Macedonia au inițiat un proiect de nominalizare a sărbătorii practicile culturale asociate zilei de întîi martie și de includere a acesteia în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. Proiectul are drept scop promovarea la nivel internaţional şi protejarea la nivel local a practicilor şi obiceiurilor vechi asociate zilei de 1 martie.

În Moldova majoritatea localităţilor sărbătoresc Mărţişorul, atît în mediul urban, cît şi rural, prin diferite forme culturale. Oamenii confecţionează mărţişoare în condiţii casnice sau ateliere, îşi dăruiesc reciproc mărţişoare, desfăşoară expoziţii, tîrguri, spectacole la 1 martie. Toate aceste practici marchează începutul primăverii, solidarizează membrii comunităţilor, armonizează relaţiile sociale şi sporesc incluziunea socială.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

UNESCO , carte , tradiții , Martisor , legenda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
364 locuitori

Izvoare este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Orhei şi la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.