Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
30 septembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 57921
Sfintele Muceniţe Pistis, Elpis şi Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) şi maica lor, Sofia
30 septembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 57921

Sfintele Muceniţe Pistis, Elpis şi Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) şi maica lor, Sofia

Astăzi ortodocșii pomenesc Sfintele Muceniţe si bine-biruitoare fecioare: Pistis, Elpis şi Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) şi a maicii lor, Sofia.

Sofia şi fiicele ei nu au ascuns credinţa lor în Hristos şi o mărturiseau deschis. Vicarul Antioh l-a informat despre aceasta pe împăratul Hadrian (117 - 138), care a poruncit să le aducă la Roma.

Chemîndu-le pe rînd Adrian a încercat să le convingă să o venereze pe zeiţa Artemis. Fecioarele (Vera avea 12 ani, Nadejda – 10 ani, Liubov - 9 ani) au rămas neclintite. Atunci împaratul a poruncit să le tortureze. Îndurînd mari chinuri fecioarele a rămas ferme în credinţa lor. Sfînta Sofia a fost supusă la un alt chin: mama a fost forţată să se uite la suferinţa fiicelor sale. Dar ea a arătat curaj extraordinar şi tot timpul a încercat să convingă fetele să sufere martiriul în numele Domnului. Toate cele trei fete au salutat cu bucurie moartea de martir. Ele au fost decapitate.

Pentru a prelungi suferința Sf. Sofia, împăratul i-a permis să ia trupurile fiicelor ei. Sofia a îngropat trupurile fetelor în afara oraşului pe un loc înalt. Trei zile Sf. Sofia a stat lîngă mormintele fiicelor şi, în cele din urmă, şi-a dat sufletul către Domnul. Credincioşii au îngropat trupul ei în acelaşi loc.

Cuvinte cheie:

religie , sarbatoare , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
503 locuitori

Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni. Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.