Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
26 iunie 2015, 16:14 Sărbători şi obiceiuri views 8356
Ziua Iei la Strasbourg
Foto: mfa.gov.md
26 iunie 2015, 16:14 Sărbători şi obiceiuri views 8356

Ziua Iei la Strasbourg

În ziua de 24 iunie 2015, la Strasbourg, au avut loc o serie de evenimente dedicate sărbătorii Iei.

Ziua Iei a luat startul la Palatul Europei, unde a avut loc inaugurarea expoziției cu genericul „Ia – bluza națională, simbol de mîndrie națională".

La inaugurarea expoziției au participat membrii delegațiilor naționale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ale Republicii Moldova și României, inclusiv vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova Liliana Palihovici.

Expoziția a fost admirată în egală măsură de către membrii APCE din partea altor state, reprezentanți ai Corpului diplomatic și consular din Strasbourg etc.

Aceasta a inclus bluze naționale din colecții private, fotografii cu costume naționale, dar și alte elemente ale portului popular. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă amiabilă, cu o degustare de vinuri din ambele țări.

Sărbătoarea Iei s-a desfășurat și la Situl Europei din Strasbourg, programul căreia a inclus expoziția de Ii și fotografii dedicate portului nostru popular, Atelierul Iei, unde cei prezenţi au avut ocazia să facă cunoștință cu tehnicile de confecţionare a bluzei naționale, dar şi cu istoria și semnificaţia simbolurilor imprimate.

Evenimentele au fost organizate la inițiativa Asociației student;ti din Strasbourg (ADERS) cu suportul Reprezentanțelor Permanente ale Republicii Moldova și României pe lîngă Consiliul Europei.

Sursa: www.mfa.gov.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1463
Populația:
1118 locuitori

Rudi este un sat şi comună din raionul Soroca. Rudi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1118 oameni. Satul Rudi a fost menționat documentar în anul 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.