Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
02 iunie 2022, 10:30 Sărbători şi obiceiuri views 13244
Creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului
02 iunie 2022, 10:30 Sărbători şi obiceiuri views 13244

Creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului

Joi, 2 iunie, Creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea la cer a Mîntuitorului Iisus Hristos, sărbătoare cunoscută în popor ca și Ispasul. Înălțarea Domnului, care face parte din cele 12 sărbători domnești ale anului, este marcată la 40 de zile de la Învierea Domnului.

Parohul Bisericii „Sfînta Cuvioasa Parascheva" din Ialoveni, Oleg Ursu, a declarat pentru IPN că anume Hristos a prorocit că se va înălța acolo de unde a și venit, iar la 40 de zile după Înviere și-a luat ucenicii, a mers pe munte și s-a ridicat la cer.

Dimineață se face Sfânta Liturghie. Creștinii se salută cu: „Hristos s-a Înălțat"! Și răspund cu: „Adevărat s-a Înălțat"!

Parohul a spus că în fiecare zi, dar mai ales de sărbători, creștinii trebuie să se roage și să aducă slavă Domnului. Enoriașii sunt îndemnați să cinstească sărbătoarea, dar să nu o transforme în prilej de chef. Să-i înțeleagă adevăratul rost.

Tradiția de a se saluta cu „Hristos s-a Înălțat" și „Adevărat s-a Înălțat" diferă de la regiune la regiune. În unele localități creștinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar și zece zile. Ca și în ziua Învierii, pe masă se pun ouă roșii și pască.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.