Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
04 mai 2024, 14:30 Sărbători şi obiceiuri views 5419
Simbolul culorilor cu care se vopsesc ouăle
Foto: depositphotos.com
04 mai 2024, 14:30 Sărbători şi obiceiuri views 5419

Simbolul culorilor cu care se vopsesc ouăle

Ouăle de Paşte sînt una dintre principalele caracteristici ale sărbătorilor creştine, amintind de Învierea lui Hristos.

Ouăle pentru marea sărbătoare a creştinătăţii pot fi vopsite în diverse culori – de la roşu la albastru închis. Fiecare culoare poartă un mesaj şi o semnificaţie deosebită. Roşul este de obicei asociat cu sîngele lui Hristos, însă culoarea în sine simbolizează iubirea şi speranţa. Conform legendei, Maria Magdalena s-a înfăţişat Împăratului Tiberiu pentru a cere dreptate pentru condamnarea lui Isus.

Apărînd în faţa împăratului cu un ou alb în mînă, aşa cum era obiceiul de a se oferi în dar cu ocazia unei sărbători, i-a spus acestuia că după ce a suferit Patimile, „Hristos a Înviat!”. Împăratul i-a răspuns că este greu de crezut ca cineva să se întoarcă din moarte, aşa cum oul pe care l-a primit în dar nu îşi poate schimba culoarea în roşu. Iar oul s-a colorat atunci în roşu.

De atunci, în mod tradiţional, primul ou vopsit este de culoare roşie. Galbenul simbolizează lumina şi fericirea, în timp ce nuanţele de portocaliu sînt semnul rezistenţei şi forţei. Albastrul reprezintă sănătatea, dar şi puritatea, pacea, un nou început, nevinovăţia, Paradisul divin.

Verdele este asociat cu sosirea primăverii, naşterea unei noi vieţi, nemurirea şi speranţa. Rozul simbolizează iubirea, noile emoţii ale vieţii. Numărul ouălor vopsite trebuie să fie întotdeauna impar. Conform tradiţiei, primul ou este vopsit de cea mai în vîrstă femeie din familie. În Sîmbăta Mare, ouăle sînt duse la biserică, pentru a fi sfinţite.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ouă , Paste

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
2633 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Străşeni. Recea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Strășeni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2633 de oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.