Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
14 mai 2013, 12:08 Sărbători şi obiceiuri views 11851
14 mai 2013, 12:08 Sărbători şi obiceiuri views 11851

Tradiţii de Blajini la Orhei și Mîndîc


Foto: trm.md

Paştele Blajinilor este marcat în cele mai multe localităţi din ţară. Oamenii au venit de la mic la mare la cimitire ca să-şi pomenească rudele. Aşa cum o cere obiceiul, femeile din localitatea Tabăra, Orhei, au aranjat pe o masă colacii, pasca şi vinul, pe care preotul le-a sfinţit cu agheasmă şi i-a pomenit pe cei răposaţi, relatează trm.md.

De pe mesele improvizate nu au lipsit nici bucatele tradiționale și vinul de casă. Cu ocazia sărbătorilor pascale, sătenii de la Tabăra au reparat din temelii gardul cimitirului.

Tot de Blajini, locuitorii satului Nicolăeuca, Orhei, i-au comemorat alături de rude pe cei peste 100 de ostași români, căzuți în al doilea război mondial.

În nordul ţării, la Mîndîc, cei care au venit să-şi pomenească răposaţii, au adus la cimitir „pomul vieţii”. Este o ramură de copac, de care se agaţă dulciuri şi mere, iar după ce au fost pomeniţi morţii, pomul vieţii este dat de pomană.


“Tradiţia spune că de Paştele Blajinilor se împodobesc crenguţe cu dulciuri, mere. Acest obicei s-a înrădăcinat în familia noastră de la bunei. Se împodobesc de dimineaţă, ca să fie proaspete. Punem cîte o crenguţă și pentru mormintele părăsite”, spune Elena Guilă.

Potrivit obiceiului, în această zi, oamenii aduc la cimitir atîţia pomi, cîţi răposaţi au.

Pomul vieţii simbolizează copacul din mijlocul raiului, iar darurile puse pe el sînt faptele bune, pe care trebuie să le facă fiecare pentru a fi iertat.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Paste , tradiții , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
312 locuitori

Tîrzieni este un sat din cadrul comunei Mălăieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 312 oameni. Satul Tîrzieni a fost menționat documentar în anul 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.