O călătorie în valea rîului Lopatnic (Foto)
Am amintit în treacăt despre rîul Lopatnic în una dintre publicaţiile noastre anterioare Rîurile din Nordul Republicii Moldova. Lopatnicul îşi are începuturile la Nordul Republicii Moldova, curge prin oraşul Briceni şi o serie de sate din raionul Briceni în direcţia sud-vest, fiind un afluent de stînga al rîului Prut, la fel ca majoritatea rîurilor din Nordul ţării noastre.
Călătoria noastră a început din satul Corjeuţi, un sat mare, frumos şi bogat. Am fost surprinşi de pitorescul peisajului, cînd ne-am pomenit acolo. De-a lungul malului drept al rîului este situată măreaţa stîncă Ţiglău, care e ca o poartă a satului. O stîncă asemănătoare cu aceasta am văzut în defileul Feteşti, raionul Edineţ. Numai că stînca Ţiglău arată mai impunător, ridicîndu-se deasupra văii cu circa 80-90 de metri. Stînca este plină cu peşteri naturale săpate parcă în ea, mai există o mulţime de legende, cunoscute din timpuri străvechi.
Apoi ne-am continuat drumul pe malul stîng, iar spre sfîrşit pe cel drept al rîului, deja după Defileul Borta Ciuntului. Chiar dacă rîul nu atinge mai mult de 7-8 metri lăţime, iar adîncimea rareori atinge un metru, valea sa este foarte vastă şi mai ales pitorească, fiind aproape în întregime valorificată de către sătenii satului Corjeuţi, iar în susul cursului său se află satul Caracuşenii Vechi. Cu toate acestea s-a păstrat şi vegetaţia naturală, adică iarba, iar în apropiere de defileurile, întretăiate de rîul Lopatnic şi pădurea. Deosebit de impresionant arată valea rîului din partea de sus a defileului Borta Ciuntului spre satul Corjeuti. Veţi putea vedea acest locuri în pozele noastre.
Pe întregul său curs, rîul Lopatnic este foarte capricios şi şerpuitor. Mai aproape de satul Caracuşenii Vechi el formează un lac de acumulare nu prea mare, înconjurat de dealuri, pe care-l veţi putea vedea în fotografiile prezentate. Iar aici la marginea satului am văzut ultimul defileu din calea noastră, format şi el de rîul Lopatnic.
Trebuie să Vă spunem, că însuşi satul este situat pe pantele unor stînci de toltre nu prea mari. Şi acest sat este unul mare, frumos şi bogat. Spre finele călătoriei, cînd puterile noastre erau pe sfîrşite, sufletul însă era plin de impresii, astfel încît, trecînd prin tot satul ne-am îndreptat spre casă, iar o părticică a sufletului nostru a rămas aici pe acest meleag fermecător. Ne vom reîntoarce neapărat în aceste locuri.
Pentru ca să Vă oferim un tablou deplin al rîului şi al văii sale am filmat un scurt material video. Vă dorim călătorie plăcută.
Valea rîului Lopatnic - album foto
Majoritatea cetățenilor Moldovei nu susțin ideea retragerii țării din CSI
Moldovenii din Grecia își vor putea preschimba permisele de conducere
Acordurile cu CSI care afectează migranții moldoveni nu vor fi denunțate
Marea Britanie înăsprește regulile privind acordarea vizelor
Alina Tropaneț. XOstudio FLOWERS - floristica modernă a emoțiilor vibrante ©
Orheiul Vechi va găzdui festivalul de muzică live „Miorița Verde Fest” ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1442
- Populația:
- 956 locuitori
Horjeşti este un sat din cadrul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Horjești a fost menționat documentar în anul 1442.
Comentarii
(0)