Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
02 august 2023, 17:00 Natura şi turismul views 27578
O zi în Defileul Trinca, raionul Edineţ (Foto)
02 august 2023, 17:00 Natura şi turismul views 27578

O zi în Defileul Trinca, raionul Edineţ (Foto)

Despre defileul unic în felul său Trinca din raionul Edineţ am scris deja în publicaţia „Edineţ – două defileuri în toltre” Dar s-a întîmplat, că am revenit la acest defileu şi iată de ce.

Pe una dintre fotografiile din publicaţia precedentă am fotografiat din vîrful defileului platoul cu cuptoare pentru calcinarea varului, care se aşternea imediat după ce se sfîrşea defileul. De data aceasta am vizitat aceste locuri din nou cu scopul de a fotografia mai în detaliu acest meşteşug popular, ceea ce am şi făcut. Dar aşa s-a întîmplat că de această data nu am urcat pe pantele defileului, ci am mers doar pe fundul lui, adică prin valea rîului Draghişte, care curge pe fundul defileului.

Şi tot mergînd pe jos pe acest drum, am fotografiat defileul de jos în sus şi nu invers, ca dăţile trecute. Iar apoi, privind aceste fotografii, am ajuns la concluzia, că defileul ni s-a deschis dintr-o cu totul altă perspectivă, nemaivorbind de faptul că am reuşit să fotografiem rîul Draghişte de aproape, un pod peste el, bancuri de nisip şi surpături de pietre. Respectiv, am decis că reportajul acesta este demn de o publicaţie aparte. Iar pentru ca să vă convingeţi de acest lucru, am inclus în acest reportaj foto cîteva fotografii, făcute din vîrful defileului. Asta pentru comparaţie.

În plus trebuie să menţionăm, că data trecută am filmat defileul toamna şi toamna tîrziu, iar cele de acum sînt făcute vara, ceea ce este un motiv în plus să faceţi comparaţie şi să primiţi informaţii suplimentare despre acest loc minunat, dar mai ales să vă faceţi noi impresii.

Trebuie să vă atenţionăm, că pe fundul defileului am mers pe jos, pentru că după ploile torenţiale, care fuseseră nu de mult, drumul s-a muiat cu totul, iar nouă ne-a fost frică să nu rămînem împotmoliţi cu maşina undeva. Iar pentru că defileul are în lungime nu mai mult de 1 km, această plimbare a fost uşoară şi veselă, iar noi vă împărtăşim bucuriile acestei călătorii Dvs.

Cîteva cuvinte despre calcinarea varului, deşi am scris cîte ceva în articolul precedent la acest subiect. Cu riscul de a ne repeta vom completa informaţia.

Varul de la Trinca este cunoscut în întreaga Moldovă, ca unul dintre cele mai bune, fapt cu care se mîndresc locuitorii satului. Cu toate acestea, cariera din care se dobîndea materia primă pentru var s-a epuizat şi a fost închisă, acum se văd nevoiţi să aducă piatră de var de la carierele de la Feteşti şi din alte locuri mai îndepărtate. Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult, e că piatra de var a început să se dobîndească direct din pantele defileului de la Trinca, distrugîndu-l de fapt. Acest lucru ne-a întristat rău de tot, dar sperăm că publicaţia noastră va atrage atenţia persoanelor responsabile de această situaţie şi defileul va fi salvat. Trebuie să vă mai spunem că, la momentul actual din mai mult de douăzeci de cuptoare, lucrează 3-4, restul sînt abandonate, iar multe deja sînt distruse. Şi credem, că nu este vorba numai de deficitul de materie primă, ci mai degrabă de faptul, că varul nu mai este un element atît de important în construcţii, fiind înlocuit cu noi materiale şi tehnologii.

Iar acum la drum – să privim defileul Trinca de jos în sus, adică cu respect – căci îl merită cu prisosinţă.

Cuvinte cheie:

defileu , fotografie , Moldova , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
7250 locuitori

Talmaza este un sat şi comună din raionul Ștefan Vodă. Este unicul sat din componența comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 94 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7250 de oameni. Satul Talmaza a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.