Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
04 februarie 2016, 16:16 Rîuri views 9179
Catastrofa ecologică de la Floreni
04 februarie 2016, 16:16 Rîuri views 9179

Catastrofa ecologică de la Floreni

Râurile de sânge curg prin Floreni din cauza unei staţii de pompare defecte. Inspectorii ecologici au stabilit că deşeurile de la abatoarele de păsări ajung în Bâc pentru că staţia este înnămolită.

Potrivit primelor estimări, prejudiciul cauzat de această problemă se ridică la 400.000 de lei. De cealaltă parte, autorităţile locale spun că nu există niciun pericol pentru mediu.

"Apele reziduale ale localităţii, inclusiv cele ale agenţilor economici ajungeau la staţia de pompare din satul Floreni. Din cauză că nu a fost curaţat bazinul de nămol. Conform declaraţiilor, au fost nevoiţi să le verse în râul Bâc", a spus Valeriu Nani, vicedirectorul Inspectoratului Ecologic de Stat.

Canitatea totală a deşeurilor care a ajuns în râu este greu de estimat. Ecologiştii avertizează că fauna acvatică din zonă nu va putea supravieţui din cauza toxinelor.

"Conţinulul ionilor de amoniu, nitraţi, nitriţi, cloruri, cele mai mari depăşiri am avut la consumul chimic, consumul biologic de oxigen", a explicat Arcadie Leahu, şeful Centrului de Investigaţii Ecologice.

Cu toate acestea, primnarul din Floreni Alexandru David nu pare a fi îngrijorat de situaţie: "Problema e că s-a înnămolit şi la moment nu îl puteam evacua, dar acum s-a făcut cât de cât drumul bun şi s-a curăţat, s-a evacuat. Sângele conţine multe glucide şi nu e pericol pentru păsari, animale. Mă rog, oleacă de show aici s-a făcut".

Investigaţiile în acest caz continuă, iar inspectorii ecologici spun că dosarul va ajunge pe masa procurorilor.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

deşeuri , riuri , Bîc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
1271 locuitori

Cîşliţa-Prut este un sat şi comună din raionul Cahul. Cîşliţa-Prut este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de orașul Cahul și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1271 de oameni. Satul Cîşliţa-Prut a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.