Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
16 martie 2016, 10:33 Turismul în Moldova views 7677
Rezervația de la Țîpova ar putea să dispară în curînd
16 martie 2016, 10:33 Turismul în Moldova views 7677

Rezervația de la Țîpova ar putea să dispară în curînd

Potrivit opiniei ecologilor, din cauza imașurilor și a tăierilor permanente a copacilor pe teritoriul rezervației, aceasta ar putea să dispară complet în timpul apropiat.

Președintele Asociației ecologice „Viitorul Verde", Dumitru Arion, a relatat vineri pentru corespondentul Sputnik că rezervația naturală Țâpova a rămas în ultimii 40 de ani fără aproximativ 100 de hectare din teritoriul său.

„În 1976, rezervația Țâpova avea în posesie 430 de hectare de pământ. Dar deja în 1998, conform noii legi, ea a fost deposedată de 124 de hectare", a precizat Arion.

Potrivit lui, în acest fel, este încălcată Legea „Privind fondul ariilor naturale protejate de stat" din 1998 și Legea „Cu privire la zonele și fâșiile de protecție a apelor râurilor și bazinelor acvatice" din 1995.

„În 2008, din suprafața acestei rezervații au fost vândute 122 hectare. Iar în 2005 a fost luat o decizie de guvern care prevedea limitarea imixtiunii statului în rezervația de la Țâpova. Dar problema de bază este lipsa unui organ de conducere a rezervațiilor, de aceea imixtiunea continuă", a afirmat ecologul.

Problema este că locuitorii defrișează acolo arborii, depozitează deşeurile menajere, construiesc treceri pe râulețe care rămân fără apă din această cauză.

„Renumitele cascade de la Țâpova vor dispărea în curând — păscutul vitelor în zona râulețelor din rezervație sunt un adevărat pericol în acest sens", a subliniat Arion.

El a mai adăugat că în cazul Țâpovei lipsește „o zonă roșie" a rezervației, care ar delimita clar zona de imaș și de tăiere a copacilor.

 

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

rezervaţie , Țîpova , dispariție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3841 locuitori

Cunicea este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cunicea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 40 km de orașul Florești și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3841 de oameni. Satul Cunicea a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.