Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
11 iunie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 53722
11 iunie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 53722

Mănăstirea Japca – o perlă pe malul Nistrului

Vestita mănăstire Japca cu hramul Înălţării Domnului este reuşit amplasată sub masivul de stînci abrupte împădurite, unde în partea de sus s-a păstrat o străveche biserică rupestră, ce datează cu sfîrşitul secolului al XVII-lea, care a stat la originea actualei mănăstiri.

Clădirile mănăstirii sînt construite în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Întîi, a fost construită biserica de vară, clopotniţa şi chiliile. La începutul secolului al XX-lea biserica de vară a fost demolată şi s-a construit o biserică nouă, imensă cu hramul Înălţării Sfintei Cruci, care prin masivitatea sa a distrus perspectiva, ocupînd întreg teritoriul curţii interioare. Mult mai interesant arată biserica Sf. Arhanghel Mihail de iarnă, construită în anul 1849.

Iată ce scrie despre mănăstire D. Goberman în cartea sa „Prin Moldova”:

…cu o deosebită plăcere zăboveşti în faţa Bisericii Sf. Arhanghel Mihail de iarna, construită în 1849. Se distinge prin frumuseţea interiorului elegant, a faţadei originale, realizată în formă de portic cu atic cu figuri complicate şi coloane dorice, reliefate vizibil pe fundalul lojei adîncite. La portic aderă clădiri de locuit mai mici, care prin simplitatea formelor sale accentuează bogăţia ei arhitecturală. Această capodoperă poate fi considerată exemplu de interpretare liberă a formelor clasicismului în arhitectura Moldovei.

Deosebit de pitoresc arată mănăstirea din clopotniţa înaltă cu 2 nivele, anume de aici puteţi vedea biserica de iarnă a mănăstirii în întregime. După cele mai îndepărtate porţi se află cinci izvoare, cel central poartă numele de Sf. Maria, iar apa sa este considerată de leac. Dar pentru ca să savuraţi din plin vederea mănăstirii şi a Nistrului trebuie să urcaţi pe o cărăruie abruptă prin pădure, în vîrful masivului de stînci, unde mai jos este situată biserica săpată în piatră. Iar ridicîndu-vă mai sus puteţi admira peisaje cu totul uluitoare, să admirați în detaliu mănăstirea.

Trebuie să vă spunem, că această mănăstire este vizitată de pelerini atît de pe malul drept, cît şi de pe malul sting al Nistrului, cît şi de numeroşii turişti din alte ţări, în primul rînd din Ucraina şi România, precum şi din Rusia. Statutul mănăstirii este unul foarte sever, aici este interzisă folosirea electricităţii, radioului, televiziunii, dar mai ales a internetului. În schimb veţi fi întîlniţi cu multă bunăvoinţă, veţi putea afla în detalii istoria mănăstirii şi regulile sale, iar în zilele de sărbătoare veţi fi invitaţi la prînz în trapeza mănăstirii. Călugăriţele gătesc bucate foarte gustoase, vă garantăm.

În încheiere trebuie să vă spunem, că o să vă fie interesant să parcurgeţi acest traseu în orice anotimp, aşa că nu amînaţi călătoria pentru vară sau toamnă, porniţi la drum deja în primăvară şi veţi fi răsplătiţi din plin cu impresii de neuitat şi dispoziţie excelentă.

Cuvinte cheie:

moldovenii , natura , manastire , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
625 locuitori

Tătărăuca Veche este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia Nouă, Tătărăuca Veche, Tătărăuca Nouă și Tolocăneşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 625 de oameni. Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.