Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
09 februarie 2018, 16:25 Natura şi turismul views 16256
Meteorologii au anunţat ninsori în următoarele zile
09 februarie 2018, 16:25 Natura şi turismul views 16256

Meteorologii au anunţat ninsori în următoarele zile

Frig în timpul nopţii, temperaturi pozitive ziua, cer variabil şi ninsori în toată ţara – acestea sînt prognozele meteorologilor pentru următoarele zile.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), vremea în weekend va fi caracterizată de valori termice cuprinse între 0-3 grade, ziua, la nord, şi 1-5 grade Celsius, în zonele de centru şi sud. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî sub zero şi va atinge în medie pe ţară minus 5 grade Celsius. Duminică, în toată ţara se aşteaptă ninsori.

Aceeaşi tendinţă termică se va păstra şi în ziua de luni, însă de marţi vremea se va răci cu câteva grade. Ninsori se aşteaptă şi pe parcursul săptămânii următoare, în special în regiunea de sud.

Conform specialiştilor, în luna februarie precipitaţiile cad preponderent sub formă de zăpadă. Grosimea medie decadică a stratului de zăpadă în luna februarie variază pe teritoriul ţării între 3 şi 11 cm. Grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice a atins în unii ani peste 70 cm (28 februarie 1973, Briceni).

În luna februarie sunt posibile următoarele fenomene: ceaţă (în medie 2-7 zile), depuneri de chiciură şi polei (2-6 zile), gheţuş (circa 10 zile) şi viscole (1-2 zile).

În popor, următoarea săptămînă (12-18 februarie), care este săptămâna dintre duminica Lăsatului Sec de carne şi cea a Lăsatului Sec de brînză, ultima dinaintea începerii Postului Sfintelor Paşti, este denumită Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Nebunilor. Pe parcursul acestei săptămîni, în unele localităţi flăcăii ies noaptea pe dealuri, unde fac ruguri. Se zice că acest foc „alungă frigul şi iarna".

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

vremea , ninsori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
1701 locuitori

Cobusca Nouă este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Cobusca Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1701 oameni. Satul Cobusca Nouă a fost menționat documentar în anul 1783.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.