Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 martie 2018, 15:45 Natura şi turismul views 13270
Care sunt cauzele ştiinţifice ale frigului din Europa
01 martie 2018, 15:45 Natura şi turismul views 13270

Care sunt cauzele ştiinţifice ale frigului din Europa

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste temperaturi extrem de scăzute sînt, de fapt, cauzate de o vreme extrem de caldă într-un alt loc de pe Terra, potrivit Business Insider. 

Un val de aer rece din Eurasia, denumit sugestiv „Bestia din est”, face ravagii în aceste zile în cea mai mare parte a Europei, Anglia şi Ţara Galilor confruntîndu-se cu cele mai mai scăzute temperaturi din ultimii 27 de ani, iar Roma fiind lovită de o furtună de zăpadă extrem de rară. 

Nici Romînia nu este ocolită de aceste fenomene extreme. Ţara noastră se află sub cod portocaliu de ninsori şi ger.

Oamenii de ştiinţă au descoperit ce se ascunde în spatele acestei stări neobişnuite a vremii pentru această perioadă a anului, iar originea gerului şi ninsorilor stă în temperaturile ridicate înregistrate în zona Arctică în acest an. 

La Polul Nord se înregistrează, în prezent, în jur de -8 grade Celsius. Această valoare poate părea una extrem de scăzută, însă potrivit statisticilor, este cu 20 de grade Celsius mai ridicată decît media normală pentru această zonă în această perioadă a anului, potrivit Reuters. 

Graficul de mai jos arată cît de neobişnuit de caldă este vremea la Polul Nord în acest an: 


Ca şi consecinţă a temperaturilor ridicate, gheaţa din această regiune a ajuns şi ea la un nivel extrem de scăzut, iar mediul cald din această zonă permite aerului rece din nord să se deplaseze către Rusia, Scandinavia şi, ulterior, peste întreaga Europă. 

Aerul arctic care a luat cu asalt Europa este cauzat, în parte, şi de o ruptură produsă în vortexul polar, o zonă cu o presiune extrem de scăzută de la Polul Nord, care ţine aerul rece din regiune departe de zonele sudice ale Terrei.

Experţii explică acest fenomen ca fiind momentul în care cineva deschide uşa de la frigiderul planetei şi permite aerului rece să iasă din zona în care ar trebui să stea în mod normal. 

Sursa: gindul.ro

Cuvinte cheie:

ger , Europa , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
436 locuitori

Fetiţa este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea Fetița se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 436 de oameni. Satul Fetița a fost atestat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.