Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
02 iulie 2018, 15:00 Natura şi turismul views 11839
Rezervaţia “Pădurea Domnească” a împlinit 25 de ani de la fondare
02 iulie 2018, 15:00 Natura şi turismul views 11839

Rezervaţia “Pădurea Domnească” a împlinit 25 de ani de la fondare

Rezervaţia Naturală "Pădurea Domnească" a împlinit astăzi 25 de ani de la fondare. În prezent, aceasta constituie cel mai reprezentativ complex natural silvic de luncă şi de mlaştină, situat în sectorul de mijloc al rîului Prut, transmite MOLDPRES cu referire la surse de la Agenţia "Moldsilva".

Suprafaţa totală a rezervaţiei este de 5736 hectare, dintre care 4952 ha sunt acoperite cu păduri. "Pădurea Domnească" este amplasată pe teritoriul a două raioane, Glodeni și Fălești, pe o lungime de 40 km de-a lungul rîului Prut.

Flora este reprezentată de 31 de specii de plante rare, dintre care 12 sînt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, iar 19 specii de plante cu diferit grad de periclitare sunt luate în evidenţa Uniunii Internaţionale pentru Conservare a Naturii (IUCN Red List Categories).

Fauna rezervaţiei "Pădurea Domnească" este la fel de variată și cuprinde 47 de specii de mamifere, 15 - de reptile şi amfibieni şi 159 specii de păsări, dintre care 21 sînt introduse în categoria speciilor rare. "Datorită susţinerii partenerilor externi, aici sunt realizate mai multe proiecte internaţionale ce ţin de conservarea şi regenerarea speciilor rare de plante şi animale, redresarea ecologică şi restabilirea biodiversităţii ecosistemelor de luncă", se indică într-un comunicat al Agenţiei "Moldsilva".

Rezervaţia se face deosebit de importantă prin zimbrii, care din anul 2005 populează punctul de atracție turistică al zonei - "Zimbrăria Domnească". În prezent, aici se află în îngrijire 7 zimbri, două femele și cinci masculi. Condițiile de întreținere a zimbrilor în Rezervația Naturală „Pădurea Domnească" au fost create în conformitate cu „Strategia de conservare a Zimbrului European" a Fondului Mondial al Naturii (WWF). Totodată, grație Programului "Cerb" și conceptului de dezvoltare a gospodăriei cinegetice durabile, teritoriul rezervației "Pădurea Domnească" a fost repopulat cu 20 de cerbi nobili.

"Pădurea Domnească" este cea mai mare rezervație ca suprafață - 5920 ha și include mai multe puncte de atracție turistică din nordul țării: Cheile Butești, Stînca Mare, Suta de Movile, Zimbrăria, Stejarii seculari, Țara Bâtlanilor, Pensiunea eco-turistică "La Fontal" care este un punct de relaxare a turiștilor.

Rezervaţia naturală "Pădurea Domnească" a fost fondată, prin Hotărâre de Guvern, la 2 iulie 1993, în baza ocoalelor silvice Balatina şi Călineşti. Anual, rezervaţia este vizitată de circa 7-8 mii de turişti atât din țară, cât şi din străinătate.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

rezervaţie , Pădurea Domnească

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2247 locuitori

Echimăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Echimăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Echimăuți este situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2247 de oameni. Satul Echimăuţi este menționat documentar la 24 ianuarie 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.