Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
12 iulie 2018, 12:50 Natura şi turismul views 10623
Anunț important pentru cei care călătoresc fără viza în Muntenegru
12 iulie 2018, 12:50 Natura şi turismul views 10623

Anunț important pentru cei care călătoresc fără viza în Muntenegru

Dacă v-ați planificat o vacanță în Muntenegru, țineți cont de următoarele realități de călătorie în acest stat.

1. Călătoria fără vize pe cale terestră. Cetățenii Republicii Moldova care dețin pașaport biometric sau ordinar nu au nevoie de viză pentru a călători în Muntenegru. Termenul oferit pentru aflarea fără viză este de 90 de zile timp de 6 luni.

Pentru a beneficia pe deplin de călătoria fără vără viză țineți cont de următoarele:

-Să aveți un scop clar al vizitei (călătorie de afaceri, turism, vizită la prieteni sau rude, studii pînă la 90 de zile) și să fiți gata la solicitarea polițistului de frontieră să comunicați scopul deplasării, unde vă deplasați, perioada aproximativă de ședere;

-Să dețineți următoarele documente care confirmă scopul călătoriei care ar putea fi solicitate de polițistul de frontieră (biletul tur-retur, rezervarea de hotel, copia actului de identitate al persoanei care vă invită și telefonul de contact al acestuia / datele de contact ale instituției care vă invită, asigurarea medicală, cartea verde (în cazul că vă deplasați cu automobilul). Este recomandabil să aveți o invitație de la persoana juridică sau fizică care vă invită.

-Să aveți pașaportul valabil cel puțin 6 luni;

-Depăşirea termenului legal de aflare vără viză, va genera aplicarea amenzii sau a interdicţiei de intrare pe o perioadă de pînă la 5 ani;

-Călătoria fără vize NU VĂ OFERĂ dreptul la: MUNCĂ, STUDII (sejur mai mult de 90 de zile), MIGRARE și REÎNTREGIREA FAMILIEI. Pentru a munci, migra sau studia este necesar să obțineți viza de lung sejur - Viza de tip D (Viza națională).

-Este recomandabil (după caz) să faceți dovada deţinerii surselor de întreţinere, la solicitarea polițistului de frontieră.

2. Evitați deplasarea prin regiunea Kosovo

Republica Kosovo a introdus regim de vize cu 87 de țări. De la 1 iunie 2013 în listă au fost incluse țările care nu recunosc independența Kosovo și împiedică țara în intenția ei de a deveni membră a ONU. În afară de Moldova, regimul de vize a fost introdus pentru Belarus, Ucraina, Rusia, India, China și unele țări europene. Conform surselor Guvernamentale kosovare, moldovenii aplică pentru viza la Consulatul General kosovar cu sediul la Istanbul. Programarea pentru depunerea actelor se face prin e-mail la adresa: visa.ist@rks-gov.net. Prezența personală este obligatorie. Aplicarea prin poștă (curier poștal) nu este posibilă. Prin urmare, alegeți traseul făf vize Moldova-România-Serbia-Muntenegru sau călătoriți direct pec ale aeriană.

3. Fiți atenți. Pe mai multe trasee circulația este restricționată

Moldovenii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru trebuie să ştie că autorităţile locale au instituit restricţii de circulaţie, în perioada iulie - septembrie, cauzate de desfăşurarea lucrărilor de construcţie/reabilitare de drumuri, notează Noi.md cu referire agerpres.ro.

Mai exact, autorităţile muntenegrene atrag atenţia că schimbările meteorologice, frecvente din ultima perioadă, impun conducătorilor auto o conduită atentă, adaptată condiţiilor meteo, stării carosabilului şi semnalizărilor rutiere.

Conform sursei citate, pînă la 15 iulie 2018, pe drumul regional R-12 porţiunea Petrovici – Vracenovici – Deleusa, circulaţia este oprită pentru toate tipurile de autovehicule în intervalul orar 09,00 – 13,00, iar pe drumul regional Krstac către Lovcen, circulaţia este oprită pentru toate tipurile de autovehicule în intervalul orar 10,00 – 12,00 şi 14,00 – 16,00, pînă la finalizarea lucrărilor (cel mai probabil septembrie 2018).

De asemenea, pînă la 1 august 2018, pe magistrala M-18, porţiunea Scepan Polje – Pluzine- Danilovgrad, circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă, pe magistrala M-2, porţiunea Petrovac – Podgorica, circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă la locul de desfăşurare al lucrărilor, iar pe magistrala M-2, intersecţia Kamenari – Kotor cu vechiul drum Risan – Grahovo, circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă la locul de desfăşurare al lucrărilor.

Sursa citată mai informează că pînă la finalizarea lucrărilor de refacere a podului „Radovan Pavicevic" din Danilovgrad, circulaţia pentru pietoni şi autovehicule cu masa de pînă la 3,5 tone se desfăşoară pe un pod temporar, iar circulaţia pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 tone este redirecţionată pe rute alternative: Podgorica – Spuz, Danilovgrad – Bogetici, etc.

Totodată, pînă la 15 iulie 2018, pe magistrala M-2, porţiunea Pastrovacka Gora – Virpazar, circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă la locul de desfăşurare al lucrărilor; iar pînă la 1 septembrie 2018, este interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de de 7,5 tone, în intervalul orar 17,00 – 22,00, cu excepţia autovehiculelor cu prioritate de trecere, autovehiculelor de întreţinere a drumurilor şi de ajutor pe drum, autovehiculelor speciale pentru transportul animalelor, betonului, asfaltului, precum şi autospecialelor frigorifice care transportă mărfuri perisabile, pe următoarele drumuri: M-2 Bioce – Kolasin – Mojkovac, M-2 Podgorica – Sotonici -Petrovac, M-2 şi M-2.4 – PTF Debeli Brijeg – H. Novi – Kotor – Tivat – Budva Bar – GP Sukobin, M-2.3 Podgorica – Cetinje – Budva.

Interdicţia nu vizează autovehiculele pentru transportul materialelor periculoase pe magistrala M-2 PTF Debeli Brijeg – Herceg Novi/Kamenari – Lipci.

Drum bun!

Mai multe detalii despre condițiile de călătorie în străinătate și alte onformații consulare pot fi aflate AICI

Sursa: viza.md

Cuvinte cheie:

Muntenegru , Anunţ , viza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2476 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.