Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 decembrie 2018, 15:40 Natura şi turismul views 10443
Începutul iernii se arată friguros, după care se va încălzi
01 decembrie 2018, 15:40 Natura şi turismul views 10443

Începutul iernii se arată friguros, după care se va încălzi

Începutul lunii decembrie se arată a fi iniţial geros, după care prognozele semnalează o relativă încălzire.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pînă luni, 3 decembrie, în toată ţara se aşteaptă valori termice încadrate între minus 2-7 grade, ziua, iar noaptea, maximele vor atinge pînă la 15 grade de frig.

Marţi, 4 decembrie, prima luna de iarnă promite să se îmblînzească. În perioada nocturnă, indicatoarele termometrelor vor arăta între 0 și -8 grade, iar ziua 0-3 grade Celsius. Această tendinţă de încălzire se va menţine până la sfîrşitul săptămînii.

Potrivit specialiştilor SHS, în luna decembrie aproape pe întreg teritoriul ţării se înregistrează temperatură medie lunară negativă a aerului de la -0,2ºC la sud pînă la -2,1ºC la nord. Însă sînt relativ frecvente cazurile cînd în această lună temperatura medie a aerului este pozitivă. Astfel de valori ale temperaturii aerului se semnalează în raioanele din nordul şi centrul ţării în medie o dată în 4 ani, în cele din sud – o dată în 2 ani. Cea mai rece lună decembrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului a fost în anul 2002, când temperatura medie lunară a aerului a constituit între 5,8ºC (Ceadîr-Lunga) şi -8,0ºC (Soroca). Cea mai caldă lună decembrie a fost în anul 1960, cînd temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +2,7ºC (Rîbniţa) şi +5,8ºC (Tiraspol).

Denumirea populară a lunii decembrie este Undrea. Semnalmentele acestei luni se referă la căderea abundentă a zăpezilor, iar alte denumiri zonale, precum Andrea, Indrea etc. amintesc de Sântandrei, celebrat în perioada respectivă. În această lună, la sate viaţa economică intră într-un proces de oarecare relaxare, paralel cu intensificarea manifestărilor spirituale. O serie de sărbători şi obiceiuri pregătesc sfîrşitul şi începutul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Moş Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul, Moş Ajun, Moş Crăciun, Îngropatul Crăciunului.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

vremea , iarna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.